Gratis menstruatieproducten op school

Na het succes van de eerste 6 pilootprojecten zijn nu alle 19 middelbare scholen van de stad (16 Franstalige en 3 Nederlandstalige) uitgerust met verdeelpunten voor menstruatieproducten.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Hallenstraat 4
1000 Brussel
België
Wat is er gebeurd?
Het stadsbestuur heeft besloten om alle middelbare scholen te voorzien van verdelers voor biologische menstruatieproducten. Er worden ook lessen georganiseerd om sociale discriminatie tegen menstruerende meisjes tegen te gaan (Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer: taboes rond menstruatie, de menstruatiecyclus, gezondheidsaspecten (bijbehorende risico's en ziekten), enz. maar ook de kwestie van gender door een deconstructie van stereotypes).
Waarom?
Menstrueren kost geld. Gemiddeld 12 euro per cyclus. Dat loopt snel op, als je alle maanden en jaren bij elkaar telt. Uit een onderzoek van Caritas Vlaanderen blijkt dat 1 op de 8 meisjes en vrouwen tussen 12 en 25 jaar soms niet genoeg geld heeft om maandverband en tampons te kopen. Voor meisjes die in armoede leven, loopt dat op tot 45%. Ze lenen bij vriendinnen of gaan zelf aan de slag met zelfgemaakte alternatieven, wat het risico op infecties verhoogt. Het gaat gepaard met angst en schaamte. Sommige meisjes blijven hierdoor thuis van school. Openlijk praten over menstruatie blijft bovendien moeilijk.
Tips voor andere gemeenten
Er zijn verschillende organisaties die de actie kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld: Bruzelle
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.