Gebruik van stop-motion en humor als tegengeluiden vanuit scholen

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
10.000 - 50.000 euro
Beeld van de stop motion set

Het project ‘Vroemvroem’ biedt een fris tegengeluid door samen met leerlingen uit drie Gentse scholen een reeks stop-motion animatiefilmpjes te maken. Door humor en parodie in te zetten, brengt Vroemvroem een kritische boodschap over en moedigt het een open dialoog aan. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
VroemVroem vzw
Adres

Ekkergemstraat 199
9000 Gent
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Voor dit project sloeg Vroemvroem de handen ineen met het Onderwijscentrum Gent om radicalisering en extremisme op een toegankelijke manier bespreekbaar te maken in scholen, met humor en parodie als middel. Drie Gentse scholen namen deel. Het project startte met een les waarin leerlingen filmpjes over tegengeluiden bekeken, gevolgd door een interactieve verdieping over polarisering en radicalisering. 

Daarna leerden de leerlingen de basis van de stop-motion techniek en werkten ze in groepjes aan scenario’s en props. In de studio van Vroemvroem verfilmden ze hun scènes, waarbij elk groepje een specifieke scène voor zijn rekening nam. De afgewerkte filmpjes werden vervolgens gepresenteerd aan hun medeleerlingen. 

De video's en het bijbehorende lessenpakket zijn beschikbaar op KlasCement, zodat leerkrachten deze in hun lessen kunnen inzetten om het thema verder te bespreken.

Waarom?

Dit project brengt extremisme en radicalisering op een toegankelijke manier ter sprake in het onderwijs, zodat jongeren weerbaarder worden tegen deze invloeden. Met humor, parodie en creativiteit biedt Vroemvroem een tegenstem aan extremistisch discours en stimuleert het jongeren om over alternatieve geluiden na te denken. 

Het project helpt leerlingen spelenderwijs de mechanismen van radicalisering te herkennen en kritisch te bekijken. Door zelf aan stop-motion filmpjes te werken, leren jongeren hun ideeën omzetten in creatieve uitingen en ontwikkelen ze vaardigheden om complexe maatschappelijke thema's te bespreken en beter te begrijpen. 

Het beoogde resultaat

Voor het project ‘Vroemvroem’ is een draaiboek en lessenpakket ontwikkeld om leerkrachten te begeleiden bij de filmpjes. De video's, samen met het bijhorende lesmateriaal, zijn exclusief beschikbaar via KlasCement. Dit materiaal helpt leerkrachten de methodiek in hun klas toe te passen of de video's als startpunt te gebruiken voor een klasgesprek over extremisme en radicalisering. 

Wat waren de uitdagingen?

Uitdagingen bij het project: 

  1. Tijdrovend proces; 
  1. Vereist technische kennis; 
  1. Begeleiding door een professional is nodig; 
  1. Toegang tot een studio is niet altijd gemakkelijk te regelen 

De succesfactoren

De succesfactoren van het project:  

  • Gemotiveerde directie en leerkrachten; 
  • Voldoende tijd en ruimte voor uitvoering 

Tips voor andere gemeenten

  • Plan voldoende tijd in: Creatieve projecten zoals stop-motion animaties nemen vaak meer tijd in beslag dan verwacht. Zorg voor een realistische tijdsplanning die ruimte biedt voor elke stap in het proces. 
  • Voorzie technische ondersteuning: Stop-motion projecten vereisen technische kennis. Zorg voor begeleiding door medewerkers met ervaring of betrek een externe professional die zowel de technische aspecten als de begeleiding van jongeren kan verzorgen. 
  • Zoek samenwerking met lokale partners: Toegang tot een professionele studio is niet altijd vanzelfsprekend. Verken samenwerkingen met lokale organisaties, zoals kunstacademies of mediabedrijven, die mogelijk een studio ter beschikking kunnen stellen of materialen kunnen aanbieden. 
  • Investeer in deskundige begeleiding: Naast technische vaardigheden is ervaring in het begeleiden van jongeren bij creatieve processen belangrijk. Schakel professionals in die zowel inhoudelijke als technische expertise meebrengen om de kwaliteit en continuïteit van het project te waarborgen 

Algemeen contact

Afbeeldingen

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op