fossielvrij administratief centrum stad Beringen met Koude Warmte Opslag (KWO)

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
250.000 - 500.000 euro
foto van het gerealiseerde bouwproject

De gedeeltelijke nieuwbouw van een nieuw administratief centrum is een ver doorgedreven energetisch concept gestoeld op de trias energetica. Deze aanpak resulteerde in een fossielvrij gebouw met een uitzonderlijk laag E-peil, ver onder het huidig BEN-niveau.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Beringen
Adres

Collegestraat 1
3580 Beringen
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Het nieuwe stadhuis bestaat uit een passieve nieuwbouw en een doorgedreven renovatie van het oude kapelgebouw. Om het gebruik van fossiele brandstoffen (en bijgevolg CO2-uitstoot) nog meer te beperken werd naast een doorgedreven isolatie en zonnewering tot passiefniveau, ook beslist om gebruik te maken van een Koude-/Warmte Opslag (KWO) met een grondwatersysteem (GWS). Dit bestaat uit 2 open grondwater bronnen (op een diepte van circa 75 m-mv). Eén bron als warme bron en de andere als koude bron.
In oktober 2021 werd het nieuwe administratief centrum in gebruik genomen
 

Waarom?

Wat betreft het nieuw administratief centrum was het vanaf het begin de doelstelling om een erg duurzaam gebouw te bouwen. Zo werd o.a. meegegeven om de principes van de trias energetica te integreren in de opdracht en het waterbeheer van de hele projectsite in detail te bekijken en te gaan voor een ecologisch verantwoord beheer. 
Met behulp van een gebouwbeheersysteem wordt samen met een onderhoudsfirma maandelijks bekeken waar er nog verbeterd kan worden. Met behulp van het systeem kan op dagbasis het stroomverbruik per verdieping, de luchtgroepen, de zonnepanelen, doorstromers, … bekeken worden. Hieruit blijkt dat de verwarming/koeling van het gebouw niet het grootste verbruik is, de energievreters zijn wel de koffiemachines en de warm water productie.  
 

Het beoogde resultaat

De koude- en warmtebron zijn aangevuld en operationeel. Er is een zomer- en wintersetting geïnstalleerd, het verschil hiertussen is voornamelijk hoe agressief de koeling reageert. De stooklijnen werden recent ook nog aangepast ter hoogte van de vergaderlokalen en de douches.
Verbruik 2019 oude gebouwen: 261 741 kWh E  en 507 516 kWh G
Verbruik 2023 nieuwe stadhuis: 320 695 kWh elektriciteit 

Wat waren de uitdagingen?

Enkel bij de putboringen verliep de installatie niet helemaal vlot, er moest een extra put geboord worden omdat er eentje werd stuk gereden door een vrachtwagen.

In de loop van het traject werd de suggestie gedaan om woonontwikkelingen in de omgeving mee aan te takken op de KWO (deze iets uit te breiden). Private ontwikkelaars zijn echter niet geneigd om dit te doen omwille van de kostprijs

De succesfactoren

  1. Koude-/Warmte-opslag heeft zich als techniek bewezen voor kantoorgebouwen.
  2. Studiebureau Arcadis en installateur IFTech hebben een ruime ervaring met de installatie en implementatie, deze verliep dan ook erg vlot

     

Tips voor andere gemeenten

  1. Een ervaren installateur draagt bij tot het succes van de installatie van een KWO, er is immers na de installatie nog heel wat opvolg-/monitorwerk om zo tot de meest performante installatie te komen.
  2. Bij nieuwe projecten is het steeds zinvol om de afweging te maken om te kiezen voor een duurzame verwarming/koeling. Dit wordt binnen stad Beringen ook steeds gedaan.

     

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op