Dorpsfonds bij windmolenproject

Bij de ontwikkeling van een windmolenpark op het grondgebied, dicht bij het dorp Schoonbroek, werd als return naar de plaatselijke gemeenschap waar de visuele impact is, een Dorpsfonds opgericht. Op die manier is er ook een positieve return van het project voor alle inwoners.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Den Hoek
2470 Retie
België
Wat is er gebeurd?
Een aantal ontwikkelaars hadden hun oog laten vallen op de zone rond de E34.
De gemeente was in gesprek met Engie, die uiteindelijk met Storm tot een vergelijk gekomen is om elk de helft te doen.
De gemeente stond niet negatief tegenover windmolens, er waren er nog geen op het grondgebied. Dit was zo aan de overzijde van de snelweg, in Arendonk. De bewoners van het dorp Schoonbroek hadden daar wel al de visuele impact van. 1 molen zou ook relatief dicht bij de kern staan.
De gemeente heeft steeds het standpunt ingenomen dat het project ook moest zorgen voor een meerwaarde voor het dorp, en niet alleen voor de toevallige grondeigenaars (of mensen met voldoende middelen om aandelen te kopen). Dat is er gekomen in de vorm van een Dorpsfonds, jaarlijks gespijsd door Engie.
Waarom?
De betrachting was om draagvlak te creëren voor het project. Dat is ook gelukt, in het vergunningstraject werden amper bezwaren ingediend.
Het beoogde resultaat
Er zijn nauwelijks klachten bij de exploitatie van het windmolenpark.
Het fonds wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Jaarlijks kunnen de bewoners projectvoorstellen indienen. Een jury (schepen, vertegenwoordiger van Engie en externe) toets de voorstellen aan de criteria. De bewoners stemmen vervolgens over de voorstellen die hieraan voldoen en kiezen zo wat wordt uitgevoerd.
Wat waren de uitdagingen?
Door de ruimte die er ter plaatse is, wordt gesproken over een extra lijn windmolens. De vraag stelt zich of dit de impact niet te groot maakt.
Door de ligging ten N van het dorp is slagschaduw geen issue, geluidshinder wel. Dit wordt door de gemeente regelmatig opgevolgd.
De succesfactoren
Voor het dorp was op dat moment een traject veerkrachtige dorpen lopend (via de provincie). Dat zorgde dat er meteen een pakket aan mogelijke initiatieven op tafel lag, die met het Dorpsfonds konden gerealiseerd worden. (onder andere projecten die gekoppeld zijn aan de energietransitie) .
Tips voor andere gemeenten
diverse voorbeelddocumenten in bijlage
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.