Digihulpmarathon

Dedicated een-op-een digihulp door eerstelijnsmedewerkers (baliepersoneel bibliotheek) waarbij mensen zowel op afspraak als op vrije inloop in de bibliotheek al hun vragen over smartphone, tablet en computer konden stellen tijdens de openingsuren van de bibliotheek.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Kuipersstraat 3
8000 Brugge
België
Wat is er gebeurd?
Tijdens de Digitale Week (2-10 november 2024) organiseerde Bibliotheek Brugge een "Digihulpmarathon" in de hoofdbibliotheek.
Gedurende de openingsuren bemanden bibliotheekmedewerkers het digipunt, waar bezoekers gratis hulp konden krijgen met smartphones, tablets, computers en digitale toepassingen. Bezoekers konden ook een afspraak maken om lange wachttijden te vermijden of voor vervolgvragen.
Dit project bouwde voort op de succesvolle digihulp met vrijwilligers die elke woensdagmiddag wordt aangeboden. Om de collega’s die zich hiervoor hadden opgegeven goed voor te bereiden, werd een korte opleiding georganiseerd, met focus op sociale vaardigheden en het effectief aanpakken van digivragen.
Waarom?
Dit initiatief werd opgezet om digitale inclusie te bevorderen en bezoekers van de bibliotheek te ondersteunen bij hun digitale vragen.
De Digitale Week bood de kans om de succesvolle digihulp, die al met vrijwilligers op woensdagmiddagen wordt aangeboden, uit te breiden naar een breder publiek en langere periode.
Het doel was om mensen te helpen met smartphones, tablets, computers en digitale toepassingen, en zo een laagdrempelige toegang tot digitale ondersteuning te bieden. Tegelijk werd getest of het haalbaar is om deze dienstverlening met bibliotheekmedewerkers aan te bieden, wat ruimte kan bieden voor een uitbreiding van de hulp via vrijwilligers op onze andere locaties.
Het beoogde resultaat
- Gedurende de Digitale Week kwamen 94 mensen langs bij het digipunt in de hoofdbibliotheek, waarvan 33 op afspraak.
- Bezoekers waardeerden de persoonlijke, laagdrempelige hulp, en de medewerkers vonden het een waardevolle ervaring.
- Het project zorgde voor een extra communicatieboost voor de digipunten en benadrukte de nood om deze digitale dienstverlening structureel in onze werking op te nemen.
Wat waren de uitdagingen?
- De planning voor het project was een uitdaging, aangezien de andere balies van de bib ook bemand moesten blijven.
- Op zaterdagen moesten we extra jobstudenten inroosteren. Het was vaak erg druk aan het digipunt, waardoor er regelmatig iemand moest bijspringen om alle vragen te behandelen.
Omdat een vraag al snel een uur in beslag nam, was het dus essentieel om voldoende personeel in te schakelen.
De succesfactoren
Deze praktijk was succesvol door de inzet van goed opgeleide bibliotheekmedewerkers die persoonlijke en toegankelijke digitale hulp boden.
Bezoekers konden afspraken maken, waardoor lange wachttijden werden vermeden en de efficiëntie werd verhoogd.
De extra communicatie tijdens de Digitale Week zorgde voor meer zichtbaarheid, waardoor meer mensen werden bereikt. Positieve feedback van zowel bezoekers als medewerkers benadrukte de waarde van het project.
Tips voor andere gemeenten
- Zorg voor enthousiaste collega's die zich vrijwillig aanmelden en bied korte opleidingen aan om hen voor te bereiden.
- Plan zorgvuldig, vooral als andere diensten bemand moeten blijven, en overweeg extra ondersteuning, zoals jobstudenten, bij drukke momenten.
- Communiceer actief via verschillende kanalen om een breed publiek te bereiken en maak afspraken mogelijk om wachttijden te verkorten.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.