Denderleeuw op de (e)-fiets: Go met de Vélo

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
50.000 - 250.000 euro
Beeld #gowiththevelo.be

Met dit project wil het lokale bestuur van Denderleeuw zijn medewerkers motiveren om voor korte verplaatsingen zoveel mogelijk de wagen te vervangen door de fiets. Daarnaast wil het lokale bestuur beweging en een gezonde levensstijl promoten bij de medewerkers en zo bijdragen tot meer welzijn op het werk. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Denderleeuw
Adres

A. De Cockstraat 1
9470 Denderleeuw
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Het project was gericht op drie concrete doelstellingen: 

  • Minstens 50% van de collega’s die binnen een straal van 15km van het werk wonen op de (elektrische) fiets krijgen voor hun woon-werkverplaatsingen; 
  • Reductie van de CO2-uitstoot van de woon-werkverplaatsingen met minstens 54,59 ton; 
  • Een aantal investeringen realiseren die gericht zijn op het faciliteren van de fietsende medewerkers.

Er werd een fietspolicy opgemaakt waarbij de deelnemer jaarlijks minstens 25% van de woonwerkverplaatsingen met de fiets moet doen. Het niet behalen van deze norm, resulteerde onherroepelijk in het stopzetten van het leasecontract, op kosten van de werknemer. 

In de fietsleasepolicy werden alle praktische afspraken over het beheer en gebruik van de fiets opgenomen. 

Waarom?

Het lokale bestuur Denderleeuw wil als lokale overheid een voorbeeld zijn naar inwoners en bedrijven en aantonen hoe een duurzame shift in woon-werkverkeer kan gemaakt worden door het eigen personeel te stimuleren om hun woon-werkverkeer te verduurzamen.

Het project maakt deel uit van het meerjarenplan 2020-2025 van Denderleeuw onder de strategische doelstelling ‘Een sterk team tot jouw dienst’, beleidsdoelstelling ‘Lokaal bestuur als aantrekkelijke werkgever’, actieplan 4011 ‘Samen sterk op het werk’ en actie 40115 ‘Leasingssysteem elektrische fietsen opzetten voor medewerkers in kader van duurzaam woon-werkverkeer’.

Het beoogde resultaat

In de eerste drie maanden waren al 118 leasefietsen in gebruik. 

Uiteindelijk zijn 210 werknemers ingestapt, waarvan er 35 vroegtijdig zijn gestopt vanwege het niet behalen van de 25%-norm, of omdat ze de organisatie verlieten.

In totaal werd over de periode juli 2020 tem december 2023 438.974 kilometer aan woonwerk-verkeer met de fiets afgelegd. Goed voor een besparing van 72,43 ton CO2-uitstoot. 

Wat waren de uitdagingen?

Opvolgen van het percentage fietsdagen liep in het begin heel moeilijk, pas vanaf het tweede jaar liep dit vlot.

Om te blijven inzetten op duurzaam woon-werkverkeer heeft het gemeentebestuur gekozen om via een mini-cafetariaplan, haar medewerkers de mogelijkheid te geven om een deel van hun eindejaarspremie te gebruiken voor het leasen van een fiets. 

De succesfactoren

De vrije keuze van de werknemer over fiets en fietshandelaar.

Continuïteit van de fietslease met het mini-cafetariaplan.

Verplichting om minstens 25% van de woonwerkverplaatsingen met de fiets te doen heeft voor veel bewustzijn gezorgd, medewerkers letten erop dat ze regelmatig de fiets nemen.

De keuze van de leasemaatschappij hebben we weloverwogen, dit bleek een goede keuze.

Tips voor andere gemeenten

Tracht het personeel zoveel mogelijk te betrekken in het project zodat ze van bij de start mee overtuigd geraken om mee initiatief te nemen.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op