De renometer

De Energiecentrale(opent nieuw venster) heeft het VLAIO City of Things project - de renometer-, een proefproject met Gentenaars om de impact van hun energetische renovaties te monitoren.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Woodrow Wilsonplein 1
9000 Gent
België
Wat is er gebeurd?
Deelnemers aan het renometerproject van De Energiecentrale van Stad Gent ontvingen een gratis toestel dat het gas- en elektriciteitsverbruik realtime meet en doorstuurt naar een dashboard. Zo kan het energieverbruik en de impact van de renovatiewerken op de CO²-uitstoot gemonitord worden en vergeleken met een referentiegroep. Er werden ook tips op maat voorzien om het verbruik te doen dalen.
Waarom?
- De renometer kan burgers een beter inzicht geven in hun energieverbruik en hen stimuleren tot een duurzamere energieconsumptie.
- De Stad Gent heeft als doel om tegen 2030 de Gentenaren 30% minder energie te laten gebruiken. Om zo een stapje dichter te zijn bij hun verwachtingen voor 2050, waar ze klimaatneutraal willen zijn. Wat betekent minder CO2 uitstoot en een energiezuiniger Gent.
Het beoogde resultaat
Per jaar worden door De Energiecentrale zo’n 1500 huizen bezocht voor een energieadvies op maat. Bij zo’n 30% leidt dit advies tot de effectieve realisaties in de huizen. Na het renometerproject werd het monitoren van energieverbruik bij Gentse huishoudens opgeschaald. 1000 Gentenaars volgen via een slimme koppeling met de Fluvius digitale meter, hun energieverbruik op in het dashboard.
Wat waren de uitdagingen?
Vergt veel arbeidskracht om op de hoogte te blijven van alle ondernomen stappen. Technisch complexe installatie van het toestel op de gas- en elektriciteitsmeter, in de uitrol op grotere schaal werd gekozen om wel met het dashboard te werken maar dan via een automatische koppeling met de digitale Fluviusmeter.
De succesfactoren
Oproep via verschillende kanalen. Het kan motiveren voor volgende ingrepen en het kan energiezuinig gedrag stimuleren. Daarna kan de verzamelde data worden ingezet om de adviezen accurater en beter te maken. Tot slot willen we de data ook inzetten om meer Gentenaren te overtuigen om meerdere stappen te zetten in het energiezuinig maken van hun huizen.
Tips voor andere gemeenten
Meten is weten. Via het gratis platform EnergieID kunnen burgers hun energieverbruik bijhouden en zien hoe ze scoren ten opzichte van gelijkaardige profielen. Als lokale overheid kan je als groepsbeheerder (betalende functie) vanuit het platform ook tips rond energieverbruik naar de burgers sturen. Meer info over hoe dit momenteel in Gent gebeurt: https://stad.gent/nl/energiecentrale/9000meetjuust(opent nieuw venster)
Algemeen contact
Afbeeldingen
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.