Datagestuurde winkelgebieden

Met dit project ondersteunen en inspireren ze handelaren en horecaondernemers om meer datagedreven beslissingen te nemen. Tegelijk versterken ze de datagedreven sturing van steden en gemeenten. Data bieden kennis, leiden tot betere beslissingen en helpen middelen efficiënter in te zetten. Zo werken ze samen aan gezonde en sterke winkelgebieden.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Grote Markt 21
2800 Mechelen
België
Wat is er gebeurd?
Via een co-creatietraject onderzochten ze de behoeften van handelaren, horecaondernemers en steden, en bekeken welke rol data kunnen spelen om deze te vervullen. Dit resulteerde in verschillende use cases, die dienden als basis voor een prototype handelaarsdashboard en een generiek beleidsdashboard op maat van lokale besturen.
Data beschikbaarheid en coaching
Ze analyseerden welke data al beschikbaar waren en welke (open) data nog aangekocht of gecapteerd moesten worden. Daarnaast werd onderzocht welke coaching handelaren nodig hebben in het gebruik van data. Samen met hen werd bekeken welke gegevens ze al hadden en wat gedeeld kon worden met steden.
Groepsaankoop en datakwaliteit
De markt werd verkend om kwaliteitsvolle data te genereren. Ze organiseerden een groepsaankoop voor de benodigde datastromen en beoordeelden de betrouwbaarheid en accuraatheid van beschikbare data.
Inzichten via dashboards
Het traject mondde uit in 2 gebruiksvriendelijke dashboards. Het prototype handelaarsdashboard en het generieke beleidsdashboard in Power BI en SWING bieden relevante en accurate inzichten voor lokale besturen. Zo beschikken beide partijen over betere kennis om hun acties af te stemmen op de noden van winkelgebieden.
Waarom?
Het project Datagestuurde Winkelgebieden speelt in op de uitdagingen van de lokale economie, zoals de daling van zelfstandige ondernemers en stijgende leegstand. Door big data strategisch in te zetten, biedt het een oplossing om economische data effectief en efficiënt te gebruiken.
Dit project ondersteunt lokale handelaren en horecaondernemers in hun bedrijfsvoering en helpt steden en gemeenten om beleidsdoelstellingen te realiseren. Met meer kennis op basis van data nemen ze betere beslissingen en dragen ze bij aan gezonde ondernemingen en winkelgebieden.
Het beoogde resultaat
Het project leverde zoals gepland een prototype handelaarsdashboard en een generiek beleidsdashboard op maat van steden en gemeenten op. Daarnaast werden de resultaten, leerlessen en aanbevelingen gebundeld in een eindhandboek (opent nieuw venster)om andere lokale besturen te inspireren.
Wat waren de uitdagingen?
Betrekken van ondernemers
Een grote uitdaging was het activeren, mobiliseren en betrekken van ondernemers. Data zijn vaak een abstract begrip dat eerst tastbaar moet worden gemaakt voordat handelaren en steden de meerwaarde ervan zien.
Beperkte expertise en datamaturiteit
Bij veel steden en gemeenten ontbreekt de expertise en datamaturiteit om technische bestekken op te stellen of ruwe data te verwerken. Drukte- en bestedingsdata zijn complex en vragen om een beleidsmedewerker die de ruwe data begrijpt en deze kennis kan overbrengen aan collega’s en ondernemers.
Afhankelijkheid van leveranciers
De afhankelijkheid van leveranciers vormt een bijkomende uitdaging. Na de keuze voor een leverancier ben je gebonden aan hun aanpak, algoritmes en meetgebieden. Dit beperkt de vergelijkbaarheid met andere datasets en maakt de opbouw van historische gegevens cruciaal. Lange opstart- en doorlooptijden en het opzetten van automatische dataflows per stad of gemeente maken het proces extra uitdagend.
De succesfactoren
Subsidieproject als springplank voor datagedreven werken
Een subsidieproject biedt een ideale basis om lokale besturen de nodige expertise en datamaturiteit bij te brengen. Het laat toe om verschillende databronnen te testen en evalueren voordat deze met eigen middelen worden aangekocht. Samenwerking met een kennisinstelling is hierbij essentieel om de nodige begeleiding te bieden.
Groepsaankoop versterkt onderhandelingspositie
Een groepsaankoop door meerdere steden en gemeenten versterkt niet alleen de onderhandelingspositie tegenover leveranciers, maar bevordert ook kennisdeling. Het zorgt voor meer transparantie rond prijzen en contracten, en biedt kansen om ervaringen uit te wisselen voor een efficiëntere aanpak.
Tips voor andere gemeenten
Telco- en bestedingsdata vormen, mits goed geanalyseerd, een rijke informatiebron. Ze geven inzicht in de impact van stadsactiviteiten op bezoekersaantallen en omzet van lokale handelaren. Het is cruciaal om deze databronnen grondig te begrijpen om ze correct te interpreteren en optimaal te benutten.
Meer tips en aanbevelingen vind je in het eindhandboek(opent nieuw venster).
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.