Charter Iedereen digitaal Roeselare

Status
Lopend
Startdatum
Budget
Niet bekend
Groepsfoto Iedereen digitaal Roeselare

Geen digitale uitsluiting in Roeselare is een uitdaging die we samen moeten aangaan. Om organisaties, diensten, verenigingen, wijken, ... mee te overtuigen om hun schouders onder digitale inclusie te steken, werkten ARhus en Stad Roeselare een lokaal charter uit dat ze naar zoveel mogelijk partners verspreiden ter ondertekening én om samen acties te ondernemen.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Roeselare
Adres

De Munt 8
8800 Roeselare
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Vanuit een brede beleidsgroep van meer dan 20 personen uit verschillende organisaties en domeinen zoals kenniscentrum ARhus, Stad en OCMW Roeselare, SAAMO, zorgbedrijf Motena met dienstencentra JEUN en onderwijs (lager, secundair, CVO's en Ligo) werden de missie, visie en ambities scherp gesteld. 

De beleidstekst die daaruit voortkwam werd vertaal naar een wervend charter dat we naar zo veel mogelijk partners willen verspreiden om samen te werken aan digitale inclusie in de stad.

Waarom?

Het doel is een digitaal inclusieve stad: geen digitale uitsluiting in Roeselare! Om dit doel te bereiken vormen samenwerking en kennisdeling tussen organisaties de rode draad. 

Er is samenwerking voor én met de burger, want ook het burgerpanel in Roeselare gaf mee vorm aan de ambities die in het charter zijn opgenomen. 

Het charter is bovendien geen formaliteit, maar een verbintenis om actief te bouwen aan digitale inclusie. Elke onderschrijvende organisatie, klein of groot, doet dit met de wil om verder te groeien en verdere stappen te zetten op basis van de mogelijkheden die de organisatie hiervoor heeft.

Wat waren de uitdagingen?

Het is belangrijk dat een charter niet enkel opgemaakt en ondertekend wordt, maar dat er ook infodoorstroom en gedragenheid voor is binnen de hele organisatie. Hiervoor werd input aangeleverd voor interne communicatie (posters, teksten voor nieuwsbrieven, ...). 

Binnen grotere organisaties merken we dat het moeilijker is echt iedereen te bereiken en de juiste nuances en handvaten mee te geven.

De succesfactoren

Om het charter inhoudelijk vorm te geven, vroegen we input aan zoveel mogelijk partners via een breed verspreide enquête enerzijds en fysieke partnernetwerkmomenten anderzijds. 

Deze laatste zorgen voor een goede vibe rond het thema, meer kruisbestuiving en kennisdeling tussen verschillende organisaties. We blijven deze dan ook periodiek organiseren!

Tips voor andere gemeenten

Het is als regisseur belangrijk om het werk dat partners in het verleden al opnamen rond het thema te respecteren en nieuwe partners te enthousiasmeren. 

Werken aan digitale inclusie kan je immers niet alleen. Hoe meer je de olievlek kan verspreiden, hoe meer burgers en verschillende doelgroepen je kan bereiken. Op die manier bouw je aan een duurzaam ecosysteem rond digitale inclusie.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op