Burgerparticipatieplatform Ons Oostende

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
10.000 - 50.000 euro

Stad Oostende bundelt alle participatietrajecten op één overzichtelijk platform: Ons Oostende. Dit digitale participatieplatform geeft inwoners inspraak in diverse thema’s zoals wonen, klimaat, mobiliteit en meer. Meer dan 12.000 gebruikers werken samen aan de toekomst van de Stad aan Zee.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Oostende
Adres

Vindictivelaan 1
8400 Oostende
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

Stad Oostende lanceerde het participatieplatform Ons Oostende in september 2021. Dit online platform, ontwikkeld met Go Vocal (voormalig Citizenlab), verzamelt alle lopende en afgeronde participatietrajecten van de stad en haar satellieten op één centrale plek. Dankzij het platform krijgen inwoners de kans om mee te denken over thema’s zoals mobiliteit, milieu, energie en armoedebestrijding. Tot nu toe hebben meer dan 12.000 gebruikers zich geregistreerd.

Het platform werd gelanceerd na interne infosessies en een gerichte communicatiecampagne. Specifieke participatietrajecten worden via de stadscommunicatiekanalen aangekondigd om betrokkenheid te stimuleren.

Klik hier(opent nieuw venster) voor een overzicht van de lopende participatietrajecten in Oostende.

Waarom?

De stad wilde burgerparticipatie toegankelijker maken door alle trajecten samen te brengen op één platform. Ons Oostende maakt het makkelijker voor inwoners om informatie te vinden en actief deel te nemen. Daarnaast creëert het een structuur waarmee stadsdiensten en bevoegde schepenen hun participatietrajecten efficiënt kunnen opzetten en beheren. Het platform ondersteunt de bredere doelstelling van Oostende om participatie en samenwerking te verankeren in het stedelijk beleid.

Het beoogde resultaat

Het platform werd ontwikkeld in samenwerking met Go Vocal. Interne infosessies zorgden voor afstemming tussen diensten en motiveerden hen om gebruik te maken van het platform. Elk traject kreeg een duidelijk plan met fases, een tijdlijn en terugkoppelmomenten. Technische uitdagingen, zoals de verificatie van inwoners en tweedeverblijvers, werden aangepakt om het platform gebruiksvriendelijk te maken. Dit resulteerde in een helder overzicht van alle trajecten en een groot aantal actieve gebruikers.

Wat waren de uitdagingen?

  • Afstemming tussen stadsdiensten: Het betrekken van verschillende diensten en schepenen vroeg om overtuiging en samenwerking.
  • Technische uitdagingen: Het platform moest inwoners en tweedeverblijvers op een gebruiksvriendelijke en betrouwbare manier kunnen verifiëren.
  • Communicatie: De stad benadrukte dat communicatie moest focussen op de inhoud van participatietrajecten en niet op het platform zelf, om inwoners doelgericht te informeren.

De succesfactoren

  • Toegankelijkheid en overzicht: Een centrale plek voor alle participatietrajecten maakt het eenvoudig voor inwoners om betrokken te raken.
  • Duidelijke structuur: Trajecten hebben een duidelijke tijdlijn en fases, inclusief terugkoppeling.
  • Breed gebruik: Met meer dan 12.000 geregistreerde gebruikers is het platform een succes.
  • Technische samenwerking: Go Vocal zorgde voor een gebruiksvriendelijke oplossing die afgestemd is op de noden van Oostende.

Tips voor andere gemeenten

  • Zorg voor duidelijke afstemming: Motiveer diensten en schepenen om samen te werken en trajecten efficiënt op te zetten.
  • Focus op de inhoud: Communiceer vooral over de inhoud van participatietrajecten om burgers gericht te betrekken.
  • Maak het platform gebruiksvriendelijk: Zorg dat inwoners makkelijk toegang hebben en dat technische obstakels beperkt blijven.

Algemeen contact

  • Laura
    Maes
    directeur, directie Externe Relaties, departement Publieke Relaties
  • Lora
    Patteeuw
    participatieambtenaar, team Participatie, directie Externe Relaties

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op