
De armoedetoets verhoogt het bewustzijn voor armoede(bestrijding) bij het lokaal bestuur en toetst beleidsmaatregelen vooraf aan hun impact op mensen in armoede. Een groep van ervaringsdeskundigen en mensen in armoede geeft jaarlijks een advies over een drietal dossiers voor het schepencollege.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Stadhuis Beringen
Collegestraat 1
3580 Beringen
België
Wat is er gebeurd?
De armoedecoördinator, met steun van SAAMO Limburg, leidt de opmaak van deze armoedetoets. Dat loopt in 5 fases:
- Selectie dossiers via een quickscan van het meerjarenplan.
- Intakegesprek met de betrokken dienst om beleidsmaatregelen te bepalen die mogelijk impact hebben op (mensen in) armoede.
- Een expertengroep (ervaringsdeskundigen) analyseert de maatregel samen met de dienst. De dienst geeft de nodige achtergrondinfo bij de maatregel. De experten toetsen af aan bv. de b’s van toegankelijkheid en peilen naar het draagvlak.
- Een advies met concrete voorstellen wordt bezorgd aan het schepencollege.
- Na bespreking koppelt de armoedecoördinator terug naar de expertengroep.
Waarom?
De stad Beringen koos bij de start van de legislatuur voor een integrale aanpak van armoede. De armoedetoets is hierin een volgende stap. Tegelijk loopt er een reeks vormingen voor de verschillende diensten en afdelingen van het lokale bestuur. Zo kijken meer en meer medewerkers met een armoedebril en vergroot de gevoeligheid voor het thema bij administratie en het beleid.
Een armoedetoets is een manier om ook de doelgroep, mensen met armoede-ervaring, te betrekken bij het beleid. Met deze participatieve aanpak wil de stad voorkomen dat regelgeving of plannen nieuwe armoede creëren (naar het voorbeeld van de Vlaamse armoedetoets(opent nieuw venster)). Via interne communicatiekanalen zijn medewerkers betrokken bij het thema.
Het beoogde resultaat
De energiepremies, het actieplan digitale dienstverlening en het mobiliteitsplan kregen een armoedetoets. De expertengroep bracht waardevolle inzichten, ook al werd niet elk advies gevolgd. Mensen in armoede worden erkend in hun expertise. Dankzij de armoedetoets en de vorming kijken stadsmedewerkers anders naar armoede en handelen ze bewuster in de praktijk.
Wat waren de uitdagingen?
- Hoe concreter de vraag, hoe groter de opkomst en het enthousiasme voor de expertengroep.
- Leg in het advies al vast wie wat opneemt in de uitvoering. Dat vergroot de geloofwaardigheid en toont gedeelde verantwoordelijkheid.
- Leg goed uit aan het schepencollege hoe een maatregel in elkaar zit en wat de gevolgen kunnen zijn. Hoe beter het inzicht, hoe meer kans dat ze het advies volgen.
De succesfactoren
De participatie van ervaringsdeskundigen en organisaties die werken met kwetsbare groepen is van groot belang (lokale noden, effecten beleid inschatten).
De inzet van de armoedecoördinator, de betrokkenheid van de burgemeester en de samenwerking met Saamo.
Deze armoedetoets grijpt in bij de opmaak van het besluit, in plaats van achteraf. Zo heb je meer impact op die besluitvorming.
Tips voor andere gemeenten
- De expliciete politieke wil voor een armoedetoets als instrument is nodig.
- Participatie van mensen in armoede vraagt tijd, dus geeft ruimte aan het proces.
- Vergeet de fase van terugkoppeling over het besluit niet. Zo weten de betrokkenen wat er met hun input gebeurt en wat het resultaat is.
- De armoedetoets is nu ook geïntegreerd in de planningssoftware. Zo is deze structureel verankerd in de BBC.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.