Armoedetoets

De armoedetoets heeft als doel het bewustzijn voor armoede(bestrijding) te verhogen binnen het lokaal bestuur. Jaarlijks worden een 3-tal dossiers geselecteerd waarover de doelgroep een advies opmaakt voor het College. Deze kan dit advies al dan niet volgen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Collegestraat 1
3580 Beringen
België
Wat is er gebeurd?
Het proces voor de opmaak van een armoedetoets wordt getrokken door de armoedecoördinator en SAAMO Limburg. De geselecteerde dossiers worden gescreend op de mogelijke impact op armoede, samen met de betrokken dienst, een begeleider en ervaringsdeskundigen die samen het dossier bespreken.
Waarom?
Er wordt getracht om meer mensen met een armoedebril laten kijken en zo de gevoeligheid voor het thema bij administratie en beleid te vergroten. Anderzijds is het een manier om mensen met armoede-ervaring te betrekken bij het beleid. In de eerste plaats willen we voorkomen dat regelgeving of plannen nieuwe armoede creëren.
Het beoogde resultaat
Dit proces werd o.a. toegepast op de dienstverlening rond energiepremies naar aanleiding van de energiecrisis en op het mobiliteitsplan. In de presentatie zijn een aantal aanpassingen van de aanpak terug te vinden.
Wat waren de uitdagingen?
In Maasmechelen worden nu de eerste stappen gezet om dit ook toe te passen om de procedures van een bepaalde dienst onder de loep te nemen.
De succesfactoren
Samenwerken met ervaringsdeskundigen is een verrijking voor administratie en beleid.
Tips voor andere gemeenten
Deze aanpak vereist dat er de expliciete politieke wil is om hiermee aan de slag te gaan.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.