Actieplan grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
Niet bekend
Grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven

In 2023 startte stad Leuven met de voorbereiding van een lokaal actieplan 'Preventie grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven' in samenwerking met de partnerorganisaties. De acties sluiten nauw aan bij de inhoud van het lokaal actieplan straatintimidatie.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Lokaal bestuur Leuven
Adres

Prof. Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Er werd gestart met een Voortraject opmaak actieplan: probleemanalyse, netwerkmomenten partnerorganisaties, thematische werkgroepen (Kerngroep, Evenementen en uitgaansgelegenheden, Veilig verplaatsen tijdens de nacht). 

Communicatiemateriaal, publiekspagina en toolbox voor evenementen en uitgaansgelegenheden werd gerealiseerd. 

In samenwerking met partners werden (test)events georganiseerd met care-werking en preventieve boodschappen. Vrijwilligers, cafés, organisators, kregen infosessies en/of ondersteuning en materiaal. 

De werkgroep 'veilig onderweg' kwam samen en de ideeën worden eind 2024-begin 2025 terug besproken en voorbereid. 

Daarnaast vinden er al langer omstaandersvormingen plaats en de bekendmaking van deze tips zijn een belangrijk onderdeel in het hele actieplan.

Waarom?

De vraag kwam vanuit het lokaal bestuur omdat het thema een actueel en veel besproken thema was. Alhoewel er al waardevolle initiatieven waren in Leuven ontbrak er een ruimer beleidsmatig plan en daarom de beslissing voor een lokaal actieplan. 

Bij een eerste lokaal overleg met verschillende partnerorganisaties was er interesse om mee te denken rond dit thema. Bevragingen/gesprekken met verschillende doelgroepen bevestigde dat er vraag was naar een aanpak

Wat waren de uitdagingen?

Er was in het begin weinig info over goede praktijken. Ook beschikken we over weinig Leuvense cijfergegevens specifiek over (brede) grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven. 

Het meekrijgen en gevoeligheden bij sommige partners, en de onzekerheid over toekomstige beleidskeuzes en middelen kan de werking bemoeilijken. De uitvoering van goede ideeën blijkt niet altijd haalbaar.

De succesfactoren

Het enthousiasme van de partnerorganisaties bij de start en hun deelname aan onze werkgroepen gaf ons veel ideeën. 

Ook het vertrouwen van ons bestuur en de grote betrokkenheid van een aantal mensen bij de politie, bij stadsdiensten, en enkele externe organisaties waren onmisbaar om bepaalde doelgroepen te bereiken en hun hulp onmisbaar om zaken te realiseren

Tips voor andere gemeenten

Rekening houden met bepaalde gevoeligheden, heel goed op voorhand concrete steun en engagementen vragen van diensten en partnerorganisaties die nodig zijn voor de realisatie, leren van goede praktijken die er al zijn en hen betrekken om samen te werken.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op