Aalst Verbindt - netwerk

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
Niet bekend
Plan Samenleven

Het Aalst Verbindt-netwerk, gestart als onderdeel van het participatietraject, brengt anderstaligen en Nederlandstaligen samen via activiteiten zoals de ‘Klaptafel’, om drempels te verlagen en integratie te bevorderen.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Aalst
Adres

Werf 9
9300 Aalst
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Het Aalst Verbindt-netwerk werd opgestart n.a.v. het participatietraject (4de pijler van het inburgeringstraject). Stad Aalst startte met een eigen proeftuin om aanbod dat geschikt is voor het participatietraject in kaart te brengen, partners op de hoogte te brengen van deze nieuwe pijler, maar ook op zoek te gaan naar nieuwe activiteiten/samenwerkingen/partners. 

In juni 2024 starten we ook met een nieuw initiatief ‘Klaptafel’. Deze Klaptafel zal elke 2-3 maanden doorgaan en wil zowel anderstalige als Nederlandstalige Aalstenaars bereiken. Zo’n ‘Klaptafel-avond’ bestaat uit een streepje muziek, een conversatietafel en het overlopen van verschillende vrijetijdsactiviteiten in Aalst die op de agenda staan. Er is de mogelijkheid om hier in groep naartoe te gaan, onder begeleiding van een vrijwilliger. Het kan gaan om een sportactiviteit, een concert, een stadswandeling, … 

We merken dat de stap voor anderstaligen groot is om alleen naar een organisatie of vrijetijdsactiviteit te gaan. We hopen dat we deze drempel kunnen wegnemen door dit in groep te organiseren. We proberen verenigingen ook warm te maken om hun aanbod open te stellen voor onze deelnemers van Klaptafel.

Waarom?

Het Aalst Verbindt-netwerk is opgezet om anderstaligen een breder netwerk te bieden en hen in contact te brengen met Nederlandstaligen. Het doel is om hen te helpen hun weg te vinden naar diverse vrijetijdsactiviteiten en verenigingen, en om verenigingen te stimuleren om inclusiever en toegankelijker te worden.

Wat waren de uitdagingen?

Het participatietraject is nog nieuw, waardoor er nog niet veel doorverwijzingen zijn. Het leggen en onderhouden van contacten met verenigingen is arbeidsintensief. Het bekendmaken van het aanbod bij toeleiders en anderstaligen blijft een uitdaging. Het platform ikdoemee.be kan hierbij helpen, maar er zijn nog drempels.

De succesfactoren

Het initiatief werkt drempelverlagend door persoonlijk contact en doorverwijzing vanuit de stad en het loket Inburgering. Samenwerking met verenigingen en initiatieven zorgt voor een goede toeleiding van anderstaligen. De stad blijft een aanspreekpunt voor vragen en biedt vormingen en advies aan.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op