100 deelwagens in Brugge

Status
Lopend
Startdatum
Budget
10.000 - 50.000 euro
Een deelwagen met daarrond mensen.

De stad Brugge zet sterk in op deelwagens. Bruggelingen kunnen gebruik maken van zowel een autodeelplatform met een vaste vloot deelwagens als platformen waarin privéwagens gedeeld worden. In 2022 werd een actieplan Autodelen gelanceerd. Sindsdien groeide de Brugse autodeelvloot van 55 naar meer dan 100 wagens. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Lokaal bestuur Brugge
Adres

Franck Van Ackerpromenade 2
8000 Brugge
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

In samenwerking met de verschillende platformen werden heel wat wagens bijgeplaatst. In de dunbevolkte deelgemeentes draagt Stad Brugge hiervoor financieel bij. Bruggelingen kunnen via een formulier op de website van de Stad ook zelf deelwagens aanvragen. 

Deelmobiliteit werd ook opgenomen in de stedenbouwkundige verordening. Projectontwikkelaars moeten minder parkeerplaatsen voorzien als ze een deelwagen plaatsen in de projectzone. 

Sinds april 2022 kunnen gezinnen ook een subsidie tot 500 euro krijgen wanneer ze hun wagen wegdoen, die ze kunnen gebruiken om over te schakelen naar autodelen.

Daarnaast lanceerde de stad in april 2024 een grote campagne om de voordelen van autodelen in de kijker te zetten: “Delen is een plus” waarbij onder andere getuigenissen verspreid werden.

Waarom?

Er is veel vraag naar autodelen aangezien inwoners van steden vaak geen eigen auto meer hebben. Deelauto’s zorgen daarenboven voor meer vrijgekomen parkeerplaatsen. Die openbare ruimte kan dan weer voor andere doelstellingen gebruikt worden. Denk maar aan groen, een zitbankje, fietsenstallingen, ... Autodelen draagt op die manier ook bij aan de leefbaarheid van de stad. 

Het beoogde resultaat

Ja, er wordt vandaag veel gebruik gemaakt van de deelauto’s. Brugge zal het systeem nog verder uitbreiden zodat er tegen 2025 maar liefst 125 deelwagens rondrijden in de stad. Daarna wil de stad zo snel mogelijk de LEKP doelstelling (1 wagen per 500 inwoners) behalen. 

Wat waren de uitdagingen?

Het bereiken van de klassiek moeilijk te bereiken doelgroepen is een uitdaging, ook al zou voor hen de toegevoegde waarde extra groot kunnen zijn.

De succesfactoren

Communicatie, testmomenten, goed nadenken over locaties en linken met parkeerbeleid.

 

Tips voor andere gemeenten

  • Houd rekening met het feit dat elektrisch autodelen voor veel mensen op dit moment nog een extra drempel vormt, en geen motivator is om sneller aan autodelen te doen. 
  • Hoe meer wagens, hoe meer er bij komt kijken (bvb verplaatsingen bij evenementen).
  • Doe iets met de vrijgekomen ruimte.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op