De VVSG kennisdatabank

Onze kennispagina's zijn geschreven door VVSG-experts en bieden actuele en betrouwbare informatie over diverse onderwerpen.

Verfijn resultaten

Pagina's 9

Gekozen filters Thema:Openbare werken en wegenbeheerPublieke ruimteGemeentelijk waterbeleid Wis alle filters

Resultaten

  • In de kijker

    Trage wegen en gemeentewegen

    Het gemeentewegendecreet, dat vanaf 1 september 2019 van kracht is, geldt voor alle gemeentewegen, ongeacht of het gaat om buurtwegen, trage wegen of gewone wegen. De buurtwegenwet van 1841 behoort dus tot de geschiedenis. We maken je wegwijs in de belangrijkste principes, de integratie met andere procedures, het wegenregister en de handhaving.

    Openbare werken en wegenbeheer
    Mobiliteit
    Publicatiedatum
  • Afval- en regenwaterbeheer

    De inzameling en zuivering van vervuilende lozingen en een goede weg- en rioolinfrastructuur bepalen de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater. Het draagt bij aan volksgezondheid en hygiëne. Rioolbeleid is ook nauw verbonden met regenwaterbeheer en helpt bij droogte, wateroverlast en hitte. Voorkom als rioolbeheerder verzakkingen, geurhinder en vissterfte.

    Gemeentelijk waterbeleid
    Publicatiedatum
  • Doorgang van nutsvoertuigen: afwegingskader en ondersteunende tool

    De doelstellingen van gemeenten om de lokale mobiliteit en de publieke ruimte goed te beheren en die van nutsbedrijven om hun taken efficiënt uit te voeren, hebben uiteraard raakvlakken. Maar soms ook weerstanden. Twee initiatieven komen daaraan tegemoet. Gebaseerd op een gezamenlijke kijk reiken de VVSG en Fluvius een afwegingskader aan om vlot samen te werken. En het Citerra-project geeft een overzicht van toegangsbeperkingen en maakt het eenvoudiger maken om een vergunning aan te vragen.

    Openbare werken en wegenbeheer
    Mobiliteit
    Publicatiedatum
  • Bemalingswater bouwwerven

    In tijden van droogte vallen bronbemalingen bij werven die grondwater in de riool lozen op. Steden en gemeenten krijgen daarover veel vragen van inwoners. Daarom nemen ze net als rioolbeheerders, drinkwatermaatschappijen, burgers en de bouwsector initiatieven om bronbemalingen duurzamer te maken. De Vlaamse wetgeving biedt het kader voor duurzamere bronbemaling.

    Publieke ruimte
    Gemeentelijk waterbeleid
    Openbare werken en wegenbeheer
    Publicatiedatum
  • Circulair waterbeheer

    Vlaanderen staat bekend om zijn verharding, wat leidt tot uitdagingen zoals droogteperiodes en overstromingen. Door circulaire maatregelen te integreren in je lokaal waterbeleid, pak je die problemen structureel aan en draag je bij aan een duurzame en veerkrachtige regio. Samen bouwen we aan efficiënt én toekomstgericht waterbeheer.

    Circulaire economie
    Gemeentelijk waterbeleid
    Publicatiedatum
  • Code voor infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen

    De Code voor infrastructuur- en nutswerken, ook Code Nuts, is een afsprakenkader tussen de gemeenten en de netwerkbeheerders voor een betere coördinatie en kwaliteit van infrastructuurwerken, van planning tot uitvoering en oplevering. En dit met meer aandacht voor alle weggebruikers.

    Openbare werken en wegenbeheer
    Publicatiedatum
  • Stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027

    De Vlaamse Regering keurde op 1 juli 2022 de derde generatie stroomgebiedbeheerplannen goed (2022-2027). Samen met die plannen keurde de Vlaamse regering ook een conceptnota ‘de grote STROOMversnelling’ goed die extra beleid en doelstellingen uitstippelt om tegen 2027 watersystemen sneller in een goede toestand te krijgen.

    Gemeentelijk waterbeleid
    Klimaatadaptatie
    Publicatiedatum
  • Publieke grachten

    De gemeente kan publieke grachten aanduiden. Ze neemt hiervan het beheer over, maar niet de eigendom. De gemeente kan een erfdienstbaarheid opleggen in een maximaal kader. Afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden kan de gemeente zelf beslissen om in dat kader lichtere erfdienstbaarheden of kleinere erfdienstbaarheidszones in te stellen.

    Gemeentelijk waterbeleid
    Openbare werken en wegenbeheer
    Publicatiedatum
  • Europese subsidies voor lokale besturen

    Wie Europa zegt, denkt vaak aan Europese subsidies. Lokale besturen kunnen de Europese subsidieprogramma’s gebruiken voor financiële steun aan gemeentelijke projecten of voor samenwerkingsverbanden binnen Europa. VVSG zet in op maximaal gebruik van EU-subsidies voor lokale besturen en informeert, samen met VLEVA, over subsidiemogelijkheden.

    Samenwerking
    Bestuur en burger
    Digitale transformatie
    Circulaire economie
    Energie en klimaat
    Klimaatadaptatie
    Milieu
    Mobiliteit
    Publieke ruimte
    Gemeentelijk waterbeleid
    Wonen
    Diversiteit en gelijke kansen
    Vreemdelingen
    Economie
    Werk, sociale economie en activering
    Lokaal sociaal beleid
    Personeelsbeleid
    Vrije tijd
    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum