De VVSG kennisdatabank

Onze kennispagina's zijn geschreven door VVSG-experts en bieden actuele en betrouwbare informatie over diverse onderwerpen.

Verfijn resultaten

Pagina's 50

Gekozen filters Thema:SamenwerkingEnergie en klimaat Wis alle filters

Resultaten

  • In de kijker

    De kracht van co-creatie om duurzame steden te realiseren

    Co-creatie wordt gezien als een krachtige aanpak voor complexe stedelijke uitdagingen, van voedselzekerheid tot stedelijke ontwikkeling en burgerparticipatie. Tussen september en november 2023 organiseerde het Platform Sustainable Cities een reeks meertalige webinars om inzichten te delen over co-creatie-instrumenten, concepten en perspectieven.

    Samenwerking
    Publicatiedatum
  • Noodkoopfonds

    Onderzoek toont aan dat de helft van de woningeigenaren onvoldoende financiële middelen heeft voor een grondige energierenovatie. Noodkopers komen gemiddeld 50.000 euro of meer tekort, omdat ze vaak in slechtere woningen met structurele problemen en lage energieprestaties wonen Het noodkoopfonds biedt hulp via een renteloze- en aflossingsvrije lening.

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Data en tools renovatie

    Het verminderen van het energieverbruik in gebouwen is een van de grootste klimaatuitdagingen in Vlaanderen. Veel woningen en andere gebouwen hebben dringend een renovatie nodig. Om deze uitdaging aan te pakken, is een efficiënte aanpak essentieel.

    Op deze pagina bundelen we tools waarmee je doelgerichter renovatieacties uitwerkt en beleidskeuzes onderbouwt.

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Regionaal samenwerken doe je zo

    Gemeenten en OCMW's pakken maatschappelijke uitdagingen niet alleen aan. Vaak werken ze daarvoor samen met andere lokale besturen in hun regio en met tal van partners: overheid, middenveld en commerciële organisaties. We geven jou tips en tools om beter regionaal samen te werken.

    Samenwerking
    Publicatiedatum
  • Regie en organisatienetwerken

    Regie voeren is een boeiende, maar ook uitdagende opdracht. Hoe ga je als lokaal besturen concreet aan de slag met die regierol? Welke instrumenten zet je in? Wanneer heeft samenwerken zin en maak je de strategische keuze om een organisatienetwerk op te zetten? Welke types organisatienetwerken bestaan er? Wie vaardig je af? Hoe neem je inzichten uit de doelgroep mee?

    Samenwerking
    Werk, sociale economie en activering
    Kinderen en gezinnen
    Publicatiedatum
  • Mondiale adviesraden en subsidiereglementen

    Een mondiale adviesraad en een subsidiereglement ter ondersteuning van wereldburgerschap of internationale samenwerking vormen in veel gemeenten de basis van hun lokaal mondiaal beleid. Wat doet een mondiale adviesraad? Welke criteria gebruik je voor je subsidiereglementen internationale solidariteit? Hoe verwerk je de SDG’s?

    Samenwerking
    Publicatiedatum
  • SDG's in je beleid

    Gebruik de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) als nuttige leidraad om lokaal beleid te verduurzamen. Ontdek tools en methodieken voor elke stap in het beleidsproces. Verken goede praktijken met de SDG’s als uitgangspunt of als inspirerend kader om doelstellingen en prioriteiten te bepalen, projecten te verduurzamen of de resultaten van je lokaal beleid te monitoren. Interesse in een infosessie of workshop op maat? Wij komen graag bij je langs.

    Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's)
    Samenwerking
    Financiën
    Publicatiedatum
  • Hernieuwbare energiebronnen

    De toekomstige energiemix bestaat zoveel mogelijk uit hernieuwbare energiebronnen. Wind en zon zullen daarin de belangrijkste zijn. Het zijn ook de energiebronnen die in snel tempo steeds goedkoper worden. Als lokaal bestuur kan je heel wat doen om de hernieuwbare energieproductie op je grondgebied te maximaliseren. Foto ©Roeselare

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Ontdek de 15 referentieregio's

    Met ‘regiovorming’ wil de Vlaamse overheid het complexe landschap van bovenlokale samenwerkingen vereenvoudigen. Het principe is dat samenwerking tussen lokale besturen voortaan maximaal binnen vijftien referentieregio’s moet vallen. Je ontdekt de referentieregio’s en hun werking hier.

    Samenwerking
    Publicatiedatum
  • Energie besparen en een gezond binnenmilieu

    De winter brengt extra uitdagingen voor energieverbruik en binnenmilieu. Met deze tips zorg je voor een zuinige, veilige en gezonde woning. Ontdek hoe je energie kan besparen, CO-vergiftiging voorkomt en je huis brandveilig maakt. Lokale besturen kunnen deelnemen aan projecten en hulpmiddelen inzetten om de gezondheid en veiligheid van bewoners te bevorderen.

    Armoede
    Wonen
    Energie en klimaat
    Brandweer en hulpverleningszones
    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum