De VVSG kennisdatabank

Onze kennispagina's zijn geschreven door VVSG-experts en bieden actuele en betrouwbare informatie over diverse onderwerpen.

Verfijn resultaten

Pagina's 22

Gekozen filters Thema:EconomieWonen Wis alle filters

Resultaten

  • In de kijker

    Circulair bouwen en verbouwen

    Door circulair te bouwen en verbouwen zorg je voor duurzame en toekomstbestendige gebouwen. Met beleid, voorbeeldprojecten en samenwerkingen maken lokale besturen bouwprojecten duurzamer en afvalvrij. De VVSG inspireert en ondersteunt je met tools en kennis, zodat circulair bouwen een vaste plaats krijgt in het lokaal beleid.

    Circulaire economie
    Wonen
    Publicatiedatum
  • Leegstand

    Leegstand staat haaks op een vitaal straatbeeld en een aantrekkelijk winkelgebied. Het kan een hypotheek leggen op elke inspanning om de attractiviteit van een straat of gebied te verhogen. De oorzaken van leegstand zijn divers en kunnen zowel structureel als tijdelijk zijn. Ontdek relevante regelgeving en mogelijke maatregelen die je als gemeente kan treffen.

    Economie
    Wonen
    Publicatiedatum
  • Energie besparen en een gezond binnenmilieu

    De winter brengt extra uitdagingen voor energieverbruik en binnenmilieu. Met deze tips zorg je voor een zuinige, veilige en gezonde woning. Ontdek hoe je energie kan besparen, CO-vergiftiging voorkomt en je huis brandveilig maakt. Lokale besturen kunnen deelnemen aan projecten en hulpmiddelen inzetten om de gezondheid en veiligheid van bewoners te bevorderen.

    Armoede
    Wonen
    Energie en klimaat
    Brandweer en hulpverleningszones
    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • Centrummanagement: organisatie en financiering

    Het centrum en het bijhorend kernwinkelgebied zijn vaak het uithangbord van steden en gemeenten. Toch staan die centra de laatste jaren steeds meer onder druk door de negatieve impact van de groeiende leegstand, mobiliteitsuitdagingen, de kwaliteit van het openbaar domein en de toename van perifere economische ontwikkelingen.

    Economie
    Publicatiedatum
  • Rookwetgeving in de horeca

    In België geldt een algemeen rookverbod in alle gesloten, publiek toegankelijke ruimtes en werkplaatsen. Dat verbod beschermt niet-rokers tegen de schadelijke gevolgen van passief roken. Sinds de wetswijziging van 2024 zijn ook verschillende openluchtlocaties rookvrij.

    Economie
    Publicatiedatum
  • Integraal handelsvestigingsbeleid

    Met het decreet van 15 juli 2016 betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, wil de Vlaamse regering de detailhandel duurzamer organiseren. Gemeentebesturen hebben daar een belangrijke rol in.

    Economie
    Publicatiedatum
  • Ruimtelijk-economisch instrumentarium

    De grootste verandering met het decreet integraal handelsvestigingsbeleid (IHB) is de nauwe koppeling met ruimtelijke planning. Gemeenten sturen de inplanting van kleinhandelszaken niet langer alleen via vergunningen. Het decreet legt de focus op de volledige beleidscyclus, van visie en planning tot vergunning en handhaving, wat zorgt voor een consistente en rechtszekere aanpak.

    Economie
    Publicatiedatum
  • Handhaving integraal handelsvestigingsbeleid

    De handhaving in het kader van het decreet integraal handelsvestigingsbeleid gebeurt uitsluitend administratief. Met de decreetwijziging van 2023 is die handhaving afgestemd op de procedures en verantwoordelijkheden die ook gelden voor stedenbouw en milieu.

    Economie
    Publicatiedatum
  • De Europese Dienstenrichtlijn

    Het decreet integraal handelsvestigingsbeleid biedt instrumenten om detailhandelszaken te sturen naar de meest gepaste locaties en om ongewenste ontwikkelingen te vermijden. Die instrumenten kunnen ook beperkingen voor detailhandel, of ‘dienstverleners’, met zich meebrengen, die onder de Europese Dienstenrichtlijn vallen. Steden en gemeenten moeten daarom elke beperking rechtvaardigen, door duidelijk te motiveren dat die voldoet aan de voorwaarden van de Dienstenrichtlijn.

    Economie
    Publicatiedatum
  • Visie op detailhandel

    Door een detailhandelsvisie op te maken en die visie te vertalen naar planningsinstrumenten kunnen gemeenten een proactief beleid voeren. Zo treden ze sturend op en voorkomen ze ongewenste ontwikkelingen. Hoewel de opmaak van visie, net als de vertaling naar ruimtelijke plannen, niet verplicht is voor gemeenten, is dat wel aanbevolen.

    Economie
    Publicatiedatum