De kortingsbon voor aankoop van energiezuinige huishoudtoestellen helpt het rationeel energieverbruik voor doelgroepen die zelf geen investeringen kunnen doen. Het sociaal voordeel is een goede maatregel. Maar de uitvoering en de procedure roept veel vraagtekens op. De VVSG wil dat de opmerkingen van de OCMW’s nog worden meegenomen in de ontwikkeling en uitrol van de procedures.
Procedure
De huidige toekenning van de kortingsbon en de aanvraag verlopen via Fluvius (kan digitaal en op papier). De kortingsbon is vandaag voor beschermde klanten (klanten met sociaal tarief). Een beschermde klant heeft recht op een aantal voordelen 1In het Vlaams regeerakkoord kondigde men een hervorming aan van de sociale voordelen op basis van de hoogte van het inkomen om zo ook werkenden met een laag inkomen een sociaal voordeel te kunnen toekennen.
VEKA, het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, is als de administratie van de Vlaamse overheid verantwoordelijk om dit voor de sociale voordelen van energie vorm te geven. VEKA werkte daarom een procedure uit voor de kortingsbon.De procedure zoals die nu wordt opgezet legt veel administratieve lasten bij het OCMW.
Voorstellen
De VVSG doet een aantal voorstellen voor verbetering.
Inzet op automatische toekenning, door toe te kennen op basis van het inkomen. Dit stond in het Vlaams regeerakkoord.
Administratieve vereenvoudiging en automatische toekenning van rechten Er bestaan vandaag een groot aantal sociale tegemoetkomingen en voordelen op lokaal en Vlaams niveau. Maar deze voordelen zijn vaak niet gekend, de aanvraagprocedures te complex of de aanvraagformulieren moeilijk leesbaar. Daarom zetten we in op een helder taalgebruik, een duidelijke informatiestroom, proactieve informering, administratieve vereenvoudiging en automatische rechtentoekenning waar mogelijk
Click, call, connect is belangrijk in elke strategie van dienstverlening. In deze aanpak is er voornamelijk sprake van de digitale weg. Er is wel een assistentie voorzien via 1700 maar dat lijkt ons onvoldoende digitaal inclusief te zijn.
De mogelijkheid voorzien dat OCMW’s proactief aan de slag kunnen gaan.
Procedures die voor de OCMW’s helder zijn en werkwijzen die informatieveilig zijn. Voorbeelden:
Adviesverlening door het OCMW moet via mail gebeuren
Domicilieveranderingen kunnen veel impact hebben
Attesteren door het OCMW: OCMW’s kunnen attesteren voor gekende personen, anders enkel advies. In het laatste geval is dat een hulpvraag die leidt tot een OCMW beslissing, ook met beroepsmogelijkheid.
We vragen een vergoeding voor de OCMW’s voor deze extra taken.
Iedereen heeft het recht op een menswaardig bestaan, zoals een degelijke woonst, energie en water. Het zijn onze sociale grondrechten. De OCMW's en hun energieteams of energiecellen werken elke dag hard om mensen deze rechten te verzekeren.