Armoede bestrijden gebeurt ook lokaal

 

Lokale besturen bouwen hun armoedebeleid uit met kennis van zaken en vaak ondersteund door projectmiddelen en met middelen uit het kinderarmoedefonds. Lokale middelen worden ingezet om een verschil te maken, zowel structureel als flankerend. 

Omwille van de nabijheid van dienstverlening en de lokale regierol kunnen steden en gemeenten een sterke rol spelen in armoedebestrijding. Signalering naar hogere overheden over de armoedeproblematiek en -aanpak stimuleert dan weer betere armoedeplannen van de Vlaamse en Federale overheid. 

Tussen Vlaamse gemeenten is er een grote diversiteit in armoede, context, organisatie en aanpak ervan. Heel wat expertise dus die, indien gedeeld met een collega-bestuur, ook daar het armoedebeleid kan optimaliseren. Met de steun van de Vlaamse overheid onderneemt VVSG sinds begin 2022 een project genaamd 'de Wisselaar'. 

 

Uitgelicht

Agenda

12 jun '23

Recente items

Kennisitem - 19-05-2023
19.05.2023 Protocolakkoord inzake een verbeterende werking van het Belgisch Reitox focal point systeem
# Armoede, Gezondheidsbeleid, Kinderopvang en gezinsbeleid, Samenleving, gezin & welzijn Lees meer
Kortingsbon Fluvius voor aankoop energiezuinige toestellen 2
Nieuws - 15-05-2023
Kortingsbon Fluvius voor aankoop energiezuinige toestellen
# Wonen, Armoede, Sociale dienstverlening, Energie en klimaat, Samenleving, gezin & welzijn Lees meer
Kennisitem - 31-05-2023
12.05.2023 BVR over het Departement Zorg
# Armoede, Gezondheidsbeleid, Ouderen- en thuiszorg, Kinderopvang en gezinsbeleid, Samenleving, gezin & welzijn Lees meer
Kennisitem - 01-06-2023
07.05.2023 KB waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 28.10.2021, gesloten in het Paritair Subcomité voor de opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en -diensten van de Franse Gemeenschap, het Waalse Gewest
# Armoede, Gezondheidsbeleid, Kinderopvang en gezinsbeleid, Samenleving, gezin & welzijn Lees meer