
Beroepsgeheim voor sociaal werkers in het OCMW

Algemeen
Sociaal werkers worden binnen een ocmw-context dagelijks geconfronteerd met gevoelige cliëntinformatie. Het beroepsgeheim zorgt ervoor dat er een vertrouwensband kan ontstaan tussen de cliënt en de sociaal werker en op basis hiervan gepaste hulp kan worden georganiseerd.
Dit beroepsgeheim en het omgaan met deze vertrouwelijke cliëntinformatie roepen in de praktijk heel wat vragen op. Welke informatie is geheim? In hoeverre kan informatie worden gedeeld met familieleden of nabestaanden van een cliënt? Wat indien een cliënt fraudeert? En wat indien een cliënt of een familielid van de cliënt zich in een gevaarsituatie bevindt of de cliënt verward is en niet meer in staat lijkt voor zichzelf te kunnen beslissen?
Ook de specifieke positie van het OCMW, waarbij raadsleden beslissingen nemen in concrete dossiers en dus het sociaal verslag onder ogen krijgen, kan vragen met zich brengen. Welke informatie mag worden doorgegeven en wat bij individuele vragen van een raadslid over een cliëntendossier? Daarnaast zorgt de nauwe band met de gemeentelijke diensten – nog meer sinds de inkanteling – en de samenwerking met andere welzijnsvoorzieningen, zoals het CAW, thuiszorgdiensten en het CLB, en figuren zoals de wijkagent ervoor dat in de praktijk de regels rond het beroepsgeheim niet steeds correct worden toegepast.
Werkwijze
In deze opleiding tekenen we het juridisch kader uit rond het omgaan met gevoelige cliëntinformatie en het beroepsgeheim. Aan de hand van concrete casussen wordt het theoretisch kader besproken en toegepast. Tijdens de opleiding is er voldoende ruimte voorzien om eigen casussen en vragen voor te leggen en met elkaar in discussie te gaan.
Doelgroep
Sociaal werkers in het OCMW die 2 jaar ervaring hebben en de materie willen opfrissen en er wat dieper op willen ingaan.
Begeleiding
Vanessa Verdeyen is doctor in de rechten, KULeuven. Zij is lector recht aan de UCLL en vrijwillig wetenschappelijk medewerker aan de KULeuven (Instituut voor Sociaal Recht). Als zelfstandig docent geeft zij opleidingen aangaande het ruime zorgrecht, waaronder beroepsgeheim, aansprakelijkheid en socialezekerheidsrecht.
Praktisch
Waar en wanneer
Vrijdag 9 mei 2025 van 9.30 tot 16.30 uur, onthaal om 9 uur
NH Hotel Brugge, Boeveriestraat 2, 8000 Brugge
Vrijdag 16 mei 2025 van 9.30 tot 16.30 uur, onthaal om 9 uur
Hotel Park Inn Leuven, Martelarenlaan 36, 3010 Leuven
Dieetwensen
VVSG zorgt ervoor dat het cateringaanbod minstens 50% vegetarisch is. Heb je andere dieetwensen? Geef dit dan door via het inschrijvingsformulier bij 'opmerkingen' helemaal aan het einde van de inschrijving.
Deelnameprijs
€230 (deze vorming is exclusief voor VVSG-leden) inclusief documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes
Annuleren
Kosteloos annuleren is mogelijk tot 5 werkdagen voor de aanvangsdatum van de opleiding.
Daarna rekenen we de volledige deelnameprijs aan, tenzij je een geldig ziekteattest kan voorleggen.
Ben je onverwacht verhinderd of is het te laat om te annuleren? Geen probleem! Laat je vervangen door een collega en breng ons op de hoogte via ons contactformulier.
Praktisch
Datum
Tijdstip
Locatie
Prijs
Tijdstip
Locatie
Prijs
Organisatie
Inschrijven
Relevante opleidingen
- Clemenspoort, Overwale, Gent, BelgiëDagopleiding
Begrippenkader en inkomstenberekening bij zelfstandigen
- Amazone vzw asbl + Restaurant Amazone, Middaglijnstraat, Brussel, BelgiëEvent
Derde kick-off projectoproep ‘Herwonnen vertrouwen: innoveren van dienstverlening en eenvoudiger rechtentoekenning’