Fonds ter bestrijding van uithuiszetting

Status
Lopend
Startdatum
Budget
10.000 - 50.000 euro

Bij dreigende uithuiszetting wegens huurachterstal bemiddelt OCMW Brugge tussen huurder en verhuurder. Via een begeleidingsovereenkomst en een combinatie van budgetbeheer, woonbegeleiding en een tussenkomst via het Vlaamse Fonds ter bestrijding van uithuiszetting wordt gestreefd naar woonstabiliteit.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Lokaal bestuur Brugge
Adres

Prof. Dr. J. Sebrechtsstraat 2
8000 Brugge
België

Wat is er gebeurd?

Wanneer een melding binnenkomt van huurachterstal op de private huurmarkt, wordt vanuit het OCMW en/of welzijnsvereniging een traject opgestart met de betrokken huurder en verhuurder. Via bemiddeling en begeleiding wordt een afbetalingsplan opgesteld, waarbij het OCMW onder bepaalde voorwaarden een gedeeltelijke tussenkomst in de huurachterstal kan toekennen via het Fonds ter Bestrijding van Uithuiszettingen (FBU). Voorwaarde is dat de huurder instemt met woon- en budgetbegeleiding en dat de verhuurder zich engageert om geen uithuiszetting op te starten zolang het plan gevolgd wordt. Bij positieve afloop kan het OCMW een extra vergoeding aanvragen bij het Fonds.

Waarom?

Het FBU biedt lokale besturen een instrument om dreigende uithuiszettingen te vermijden. Door een combinatie van financiële steun en intensieve begeleiding kunnen huurders ondersteund worden bij het stabiliseren van hun woon- en financiële situatie. Voorwaarde is dat er voldoende vertrouwen en engagement is van alle partijen: huurder, verhuurder én OCMW. De aanpak is gebaseerd op het principe dat structurele begeleiding en realistische afbetalingsregelingen duurzame oplossingen mogelijk maken

Het beoogde resultaat

Doel van het traject is het behouden of herstellen van een stabiele woonsituatie, waarbij verdere huurachterstal vermeden wordt en uithuiszetting afgewend blijft. De inzet op begeleiding op meerdere levensdomeinen, gekoppeld aan een duidelijke overeenkomst met afspraken en opvolging, verhoogt de slaagkans. Een positief afgerond traject laat toe om huurders te laten doorstromen naar duurzame huisvesting, zonder terugval in precaire woonomstandigheden.

Wat waren de uitdagingen?

  • De wooncrisis in het algemeen blijft een grote uitdaging. 
  • Het inkomen van huurders staat vaak niet in verhouding met de huurprijzen. Er moet financiële ruimte zijn om de lopende huur en vaste kosten te betalen én daarbovenop een afbetaalplan af te spreken met de eigenaar. 
  • De krapte op de huurmarkt zorgt ervoor dat de betaalbaardere panden vaak gebreken vertonen.
  • Daarnaast is er vaak een zware schuldenproblematiek bij de huurder 
  • Lange doorlooptijd voor opstart begeleiding

De succesfactoren

  • Samenwerking tussen huurder, verhuurder, OCMW en welzijnsvereniging
  • Geen terugvordering van steun is een motivatie voor cliënten
  • Bekendheid van FBU bij vrederechters
  • Integrale aanpak van schulden en woningproblematiek

Tips voor andere gemeenten

  • Zet in op samenwerking en duidelijke afspraken met alle partijen
  • Gebruik begeleidingsovereenkomst als hefboom voor duurzame woonoplossing
  • FBU inzetten als instrument om uithuiszetting structureel te voorkomen
  • Niet terugvorderen van steun koppelen aan verplicht budgetbeheer

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op