De brandweer moest PFAS-houdend blusschuim aankopen via een federale aankoopcentrale. Ze gebruikten het schuim tijdens oefeningen en bij grote branden, zoals verplicht. Die beslissingen gebeurden op basis van de toen beschikbare kennis. Van zodra duidelijk werd dat PFAS schadelijk is voor mens en milieu, zijn brandweerzones ermee gestopt.
Beide regeringen beloofden een fonds
De VVSG vroeg in haar memorandum al langer om structurele financiering voor de saneringskosten. Zowel de Vlaamse als de federale regering kondigden in hun regeerakkoord de oprichting van een sectorfonds aan.
Gemeenten willen burgers correct en volledig informeren. Maar ze hebben niet de technische kennis of financiële zekerheid om alle vragen over sanering te beantwoorden.
VVSG brengt betrokken gemeenten samen
De VVSG richt een lerend netwerk op voor gemeenten die met ernstige PFAS-verontreiniging te maken hebben. Die uitwisseling helpt hen sterker te staan tegenover hogere overheden en betrokken bedrijven.
Wil je deelnemen of heb je een relevante case om te delen? Laat het ons weten.
Als gemeente speel je een belangrijke rol in PFAS-vervuiling identificeren en aanpakken. Dit stappenplan helpt je om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. Volg de stappen om de veiligheid en gezondheid van je inwoners te waarborgen.