Duurzaamheidsrapporten (SDG's) Stad Gent

De Stad Gent maakt deel uit van een groeiende internationale beweging die inzet op jaarlijkse monitoring en rapportage van de SDG’s op stadsniveau. We doen dit aan de hand van onze duurzaamheidsrapporten en publiceerden 5 duurzaamheidsrapporten tussen 2020 en 2025.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Franklin Rooseveltlaan 1
9000 Gent
België
Wat is er gebeurd?
In 2020 publiceerde Stad Gent een eerste duurzaamheidsrapport, een foto van de stad voor alle 17 SDG's. met als voornaamste doelstelling te beschrijven wat we weten over elke SDG's.
Daarna hebben we jaarlijks een van de pijlers van duurzame ontwikkeling belicht, aan de hand van een tiental inspirerende initiatieven van Gentse bodem. Zo lag de focus in 2021 op 'People', in 2022 op 'Prosperity' en in 2023 was 'Planet' aan de beurt. We nemen in elk rapport SDG 16 ('Peace') en 17 ('Partnerships') mee als rode draad.
We eindigen deze cyclus met een slotrapport in 2025: voor welke SDG's werken we in een uitdagende omgeving en voor welke SDG's zien we positieve trends?
Waarom?
Vanuit de nood om de omgeving waarin we werken beter te begrijpen en om duurzaamheidsinspanningen op een gerichte manier te kunnen nemen. Daarnaast ook om deel uit te maken van een internationale gemeenschap van steden die gericht inzetten op duurzaamheid en duurzaamheidsrapportering. Samengevat wouden we inzetten op: kennisdeling, (internationaal) engagement, zichtbaarheid en een gedeelde taal over duurzaamheid stimuleren.
Het beoogde resultaat
Het doel om jaarlijks te rapporteren, bij te leren en bij te sturen is gelukt. We hebben 5 kwaliteitsvolle rapporten gepubliceerd, vertaald naar het Engels en ook ingediend bij de VN. Er zijn jaarlijks minstens 10 stakeholders uit de stad betrokken bij de publicatie van de rapporten.
Wat waren de uitdagingen?
Komen tot conclusies over de de evolutie van een SDG op basis van data is niet eenvoudig: elke expert kijkt anders naar de conclusies en neemt zijn eigen ervaringen mee. Een belangrijke nevendoelstelling was ook het komen tot consensus over moeilijke thema's. Niet meteen zichtbaar in de rapporten maar wel achter de schermen gaat het in dat geval over gezamenlijke strategische visie-ontwikkeling.
De succesfactoren
Heldere doelstellingen met zichtbare resultaten: college, management, middenveld, onderzoeksinstellingen, collega's kunnen de doelstelling van het project makkelijk vatten en begrijpen waar ze aan bijdragen.
Het betrekken van stakeholders in de stad door hun inspanningen rond duurzaamheid in de kijker te zetten geeft een positieve stimulans aan de samenwerking.
Tips voor andere gemeenten
Maak je doelstellingen concreet.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.