Warmtenet Roobaertpark Roeselare

In Roeselare wordt het nieuwe woonproject Roobaertpark duurzaam verwarmd met restwarmte van afvalintercommunale Mirom. Vandaag zijn er reeds meer dan 250 woningen aangesloten, finaal zullen dit er bijna 1000 worden. Dankzij de aansluiting op het warmtenet vermindert de CO₂-uitstoot aanzienlijk. Daarnaast realiseert Woonmaatschappij Thuiswest er 81 energiezuinige woningen en appartementen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Albert Biesbrouckstraat
8800 Roeselare
België
Wat is er gebeurd?
Fluvius voltooide een warmteoverdrachtstation dat het water van 109°C omzet naar 70°C voor distributie naar de woningen. Deze aansluiting vervangt de tijdelijke gascentrale en vermindert de jaarlijkse CO₂-uitstoot met bijna 1.500 ton.
Daarnaast levert Woonmaatschappij Thuiswest een duurzame bijdrage aan de ontwikkeling van Roobaertpark door de bouw van 20 huurwoningen, 46 huurappartementen en 15 koopwoningen. Deze woningen zijn energiezuinig en voorzien van moderne technieken.
Waarom?
Stad Roeselare en Fluvius hebben samen initiatief genomen tot dit project. Fluvius ondersteunt hiermee de stad Roeselare maximaal in het behalen van hun klimaatdoelstellingen.
De aansluiting van Roobaertpark op het warmtenet van Mirom gebeurde om de CO₂-uitstoot te verlagen en het gebruik van fossiele brandstoffen te vermijden. Dit draagt bij aan de klimaatdoelstellingen en verlaagt de energiekosten voor bewoners. Daarnaast zorgt Woonmaatschappij Thuiswest voor energiezuinige woningen om betaalbaar en ecologisch wonen te stimuleren.
Het beoogde resultaat
Het beoogde resultaat was een duurzame en energie-efficiënte woonwijk in Roobaertpark. Daarnaast wilde men betaalbaar en ecologisch wonen stimuleren door energiezuinige woningen te realiseren. Dit draagt bij aan lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk voor de bewoners.
Tips voor andere gemeenten
Zowel voor bestaande bebouwing als voor nieuwbouwprojecten zijn warmtenetten in veel gevallen een duurzame mogelijkheid tot verwarming. Steden en gemeenten moeten er zich van bewust zijn dat bij vele projecten naast individuele elektrificatie ook warmtenetten een uitstekend alternatief kunnen bieden. Veelal hebben warmtenetten door het schaalvoordeel meerdere voordelen tegenover individuele oplossingen. De combinatie van een duurzame bron met een efficiënt netwerk kunnen vaak leiden tot extra CO2-reductie en een betaalbare oplossing.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.