De Wisselaar: Beerse - Oostende

Lokaal bestuur Beerse werkt voor de voedselbedeling samen met vzw De Watertoren. De nakende herhuisvesting van deze werking biedt kansen om samen de aanpak van voedselondersteuning te actualiseren. De visie van Stad Oostende, waar voedselbedeling gekoppeld wordt aan rechtenverkenning, biedt een interessant kader voor deze oefening.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Heilaarstraat 6
2340 Beerse
België
Wat is er gebeurd?
In de eerste fase deden we een nulmeting. Het analyseren van deze resultaten met de expertengroep is niet helemaal gelukt omwille van weerstand bij enkele leden.
We gingen op inspiratieronde bij goede praktijken, in eerste plaats dus Oostende. We werden ingewijd in de uitgebreide werking van Antenne. Dit was zeker geslaagd.
We nemen de geleerde lessen (uit Oostende én uit ons interne traject) mee in de opmaak van bouwstenen voor kwaliteitsvolle samenwerking. Ook zullen we op basis daarvan een adviestekst schrijven met daarin de uitdagingen voor de toekomst en de verwachtingen ten aanzien van de locatie, waarna de zoektocht naar een nieuwe plek kan verdergaan.
Waarom?
De voedselbedeling is te veel verkokerd en als lokaal bestuur missen we de linken naar integrale zorg en hulpverlening en naar ons lokaal sociaal beleidsplan.
Het beoogde resultaat
We wilden een nieuwe, gedeelde visie uitwerken op voedselondersteuning, om van daaruit de praktische en logistieke zaken die bij een verhuis komen kijken, aan te pakken. Zo ver zijn we niet geraakt. Het proces heeft er wel mee voor gezorgd dat we als lokaal bestuur opnieuw dichter bij de vrijwilligers op het terrein staan. Hun expertise en hun noden zien we nu weer beter en dat is een positief resultaat. Een tweede positief resultaat is dat we intern het traject opstarten naar een kwaliteitskader voor voedselzekerheid. Daarin nemen we niet enkel het regelgevend kader maar ook de wensen van de stakeholders mee.
Wat waren de uitdagingen?
Het speelveld in Beerse bleek erg complex. Er was niet altijd een basis van vertrouwen en de ambities van de partners niet altijd op elkaar afgestemd. Daardoor zijn we nog niet volledig geland.
De succesfactoren
Onze mentor herkende de moeilijkheden en deelde zijn ervaringen, gaf advies.
Leren van een mentor die zelf met de 2 voeten in het werkveld staat, geeft je een enorme voorsprong.
Tips voor andere gemeenten
De geografische afstand was in deze uitwisseling wel een factor. Oostende en Beerse liggen erg ver uit elkaar. Voor processen of thema's waarbij het helpt om fysiek aanwezig te zijn, is een minder grote afstand wenselijk.
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.