De Wisselaar: Beerse - Liedekerke

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
Niet bekend

Liedekerke stond voor de uitdaging om samen met de inwoners een armoedebeleid uit te werken. We konden daarbij rekenen op ondersteuning van Viviane Cornelissen en lokaal bestuur Beerse.

 

Algemene gegevens

Adres

Opperstraat 31
1770 Liedekerke
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

  • In samenwerking met vzw deLink deden we een uitgebreide bevraging. Er zijn enkele inwoners die zich willen engageren om samen met ons na te denken over hoe we welzijn in Liedekerke kunnen verbeteren.  
  • We maakten een uitgebreide omgevingsanalyse rond welzijn, kwetsbaarheid en armoede op basis van publieke en interne cijfers. 
  • We deden een plaatsbezoek in Beerse om de werking van Viviane te leren kennen. We analyseerden ook het MJP.
  • Na de zomervakantie stelde vzw deLink hun onderzoek voor. 

Waarom?

Het zijn de interne diensten die vragen naar een beleidsplan. Er zijn in Liedekerke op dit moment veel losse acties om tegemoet te komen aan de noden van inwoners die zich in een kwetsbare situatie bevinden en extra ondersteuning nodig hebben om volwaardig te kunnen participeren aan onze samenleving. We zagen ook een sterke toename aantal leefloondossiers door corona-en energiecrisis. Ook op de werkdruk in de sociale dienst is een antwoord nodig.

Het beoogde resultaat

Via de bevraging en omgevingsanalyse wilden we komen tot een nieuwe aanpak. We hoopten contactgegevens te kunnen verzamelen om een focusgroepje op te starten die met een beetje geluk kan uitmonden in een soort ‘adviesraad armoede’. Daarnaast mikten we op een kleine interne werkgroep die werk maakt van een visie en missie ihkv armoede: waar staan we voor? Waar streven we naar? Dit kan de basis vormen voor een actieplan op korte, middellange en lange termijn ( = ideaal voor de omgevingsanalyse en de meerjarenplanning waar we binnenkort aan starten). Er zijn in dit alles zeker stappen vooruit gezet, al ging het niet zo snel als we zelf hadden gehoopt. 

Wat waren de uitdagingen?

Er is een uitgebreide opmaak omgevingsanalyse en bevraging gebeurd, maar de belasting sociale dienst en afwezigheid personeel en aanpassingen in het organogram en takenpakket hebben voor grote hindernissen gezorgd in het traject. De bedoeling is om in 2025 verder te kunnen inzetten op draagvlakcreatie en bewustwording.

De succesfactoren

Expertise delen van een medewerker die veel jaren ervaring heeft of grote kennis heeft opgebouwd in een bepaald deelaspect. De gedeelde kennis, inzichten, methodieken om draagvlak te creëren zijn van grote meerwaarde geweest. 

Tips voor andere gemeenten

Opportuniteiten zijn:
- Participatie van burgers en externe partners vergroten het draagvlak achteraf
- Transversale aanpak: actief op zoek gaan naar kansen en hefbomen bij bestaande projecten en acties over de hokjes van de diensten heen
- Het drempelonderzoek van vzw deLink was een meerwaarde.

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op