De Wisselaar: Leuven-Mechelen

OCMW Leuven was gestart met een veranderingstraject in de organisatie met als doel: toegankelijker dienstverlening. De maatschappelijk werkers, teamcoaches en stafleden die de nieuwe visie in praktijk wilde leren kennen, konden bij Mechelen gaan kijken of meelopen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Andreas Vesaliusstraat 47
3000 Leuven
België
Wat is er gebeurd?
Er liep al een tranisitiebegeleiding met een externe consultant toen we aan de uitwisseling begonnen. We zijn daarom meteen overgegaan tot implementatie van de nieuwe visie en hebben de organisatiestructuur voorgesteld aan de maatschappelijk assistenten. De nodige kennis en ervaring die in Mechelen opgedaan werd, gebruikten we in de "transistiewerkgroepen". De transitie kende veel weerstand. Over het muurtje gluren was ook een middel om die weerstand te doorbreken.
Mechelen was hulplijn en klankbord doorheen het proces.
Waarom?
- Het opzetten van een nieuwe visie als antwoord op de noden van de cliënt.
- Opstarten van hulpverleningsteams die geïntegreerde hulpverlening uitdragen voor hun cliënt van A tot Z, met als ultieme doel de cliënten terug in hun kracht zetten.
- Een nauwere integratie met de stad opzetten waardoor werkingen meer vervlochten worden en het sociale aspect als één van de basispunten in heel de organisatie wordt meegenomen.
Het beoogde resultaat
Het OCMW is nu ingebed in de standsdiensten. De sociale dienst is generalistisch. Leuven Helpt is de nieuwe brede toegangspoort voor alle Leuvenaars die vragen hebben rond welzijn, de specialisten zijn uitgekanteld.
Momenteel zitten we in de laatste fase, namelijk hoe we de samenwerking tussen de nieuwe directie en de diensten gaan vormgeven.
Wat waren de uitdagingen?
Een veranderingsproces krijgt onvermijdelijk te maken met weerstand. Dat was zowel intern in Leuven als tijdens de uitwisseling met Mechelen soms uitdagend om mee om te gaan. Maar door veel medewerkers mee op sleeptouw te nemen, hebben we een antwoord kunnen bieden.
De succesfactoren
Leuven was al zelf gestart met dit traject. Bij Mechelen kunnen gaan kijken heeft zeker inspirerend gewerkt. Sommige zaken hebben we bewust anders aangepakt in Leuven omdat dit het beste bij Leuven past maar het deed zeker nadenken en hierdoor kregen we een bredere kijk op de mogelijkheden, de voor- en nadelen van de verschillende manieren van werken.
Kennis die ergens ontwikkeld is, kunnen inzetten via deze methodiek is een troef. We vonden het een leerrijk en verrijkend traject en het heeft tot concrete resultaten geleid in ons lokaal armoedebeleid.
Tips voor andere gemeenten
- Het proces heeft meer tijd gevraagd dan vooraf ingeschat. Verandering kost tijd!
- Bepaalde toegevingen moeten doen hoort erbij in een veranderingstraject.
- Voldoende aandacht houden voor draagvlak in de organisatie (bij veranderingen)
Algemeen contact
- AnnemieClerckxAfdelingshoofd OCMW Leuven
Video's
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.