De Wisselaar: Balen-Mechelen

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
Niet bekend

Met OCMW Balen kregen we als vragend bestuur een uitgebreide inkijk in de werking van de sociale dienst in Mechelen (aanbiedend bestuur). Er waren verschillende contactmomenten met verschillende medewerkers van beide diensten. Daarna gingen we in Balen zelf aan de slag om veranderingen te realiseren in de werking van onze sociale dienst.

Algemene gegevens

Adres

Vredelaan 1
2490 Balen
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

De sociale dienst van Stad Mechelen werd onze partner. We doken in een aantal verschillende aspecten van hun werking, o.a. digitaal sociaal dossier en scanmap. 

Daarnaast zijn de principes waarmee Mechelen de vlotte balie en backoffice schuldhulp organiseert uitvoerig besproken met het team. 

Waarom?

De aanmeldvraag voor De Wisselaar was: maatschappelijk assistenten waar mogelijk administratief te ontlasten door dingen anders aan te pakken, processen te vereenvoudigen...  Zo willen we meer tijd vrijmaken voor cliëntcontact / begeleiding. 

Het beoogde resultaat

Uitrol sociaal dossier en scanmap was sowieso voorzien maar dankzij De Wisselaar kon dit met oog voor de aandachtspunten die we van Mechelen mee kregen en dus met meer vertrouwen in het project.  

Het handboek procedures en interne afspraken voor maatschappelijk werkers in Sharepoint is nog niet uitgewerkt, maar wel gepland.

Wat betreft de vlotte balie en backoffice schuldhulp principes: er zijn al dingen in gang gezet. Wanneer we nadenken over ons OCMW in de toekomst, zijn dit twee principes die mee richting kunnen geven aan ons OCMW, afgestemd op de werking en grootte van ons OCMW.   

In de slipstream van deze thema’s hebben we wel het onthaal uitgebreid met een extra spreekkamer voor de tweede balie zodat mensen die met een eerste vraag naar het OCMW komen ook in alle rust en privacy hun verhaal kunnen doen. Daarnaast hebben we één bestaande spreekkamer uitgerust met een zithoekgedeelte. 

Tegelijk bood dit traject een houvast bij de start in een nieuwe functie  (stafmedewerker sociale dienst, naast de hoofdmaatschappelijk werker).

Wat waren de uitdagingen?

Het proces was verrijkend en tegelijk intensief. Ondergedompeld worden in een andere werking is zeer leerrijk, maar in de eigen context aan de slag gaan met de inzichten is een ander paar mouwen. We hebben de thema’s van De Wisselaar op verschillende momenten met het team besproken en bekeken hoe we hier mee verder kunnen gaan. We wilden heel veel tegelijk aanpakken, en hadden achteraf gezien selectiever kunnen zijn in het aantal onderwerpen, aangezien het traject ‘maar’ 1 jaar liep. 

De succesfactoren

Vanuit een nieuwe functie aan zo'n traject starten, is niet vanzelfsprekend want er komt sowieso al veel op je af. Tegelijk bood het veel steun: je hebt een contactpersoon bij een ander lokaal bestuur die écht weet waarover het gaat, en die beschikbaar is.

De uitwisseling verliep vlot en was verrijkend, we hebben meer vertrouwen in onze aanpak gekregen, en we durven kritisch te kijken en bij te sturen. 

Tips voor andere gemeenten

  1. Om goede stappen vooruit te kunnen zetten is het goed om veel medewerkers te betrekken bij de uitwisseling, zodat begrip en betrokkenheid groter wordt. 
  1. We mogen het organisatorische aspect van onze dienst niet uit het oog verliezen en zien nog meer het belang van projectmatig werken. 

Algemeen contact

  • Eline
    Engelen
    stafmedewerker sociale dienst

Video's

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op