Adaptieve fietsverlichting

Bij de vervollediging van de fietssnelweg F4, die een belangrijke verbinding naar tussen Zwijndrecht en het station in Beveren vormt, werd gekozen voor adaptieve verlichting. De gemeente wilde de fietssnelweg enkel oplichten wanneer nodig, namelijk wanneer er fietsers passeren.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Hendrik Consciencestraat
9120 Beveren-Waas
België
Wat is er gebeurd?
Het verlichtingsschema wordt bediend via een centrale afstandsbediening en brandt standaard op 20% van de volledige capaciteit vanaf het moment dat het begint te schemeren. Wanneer een fietser gedetecteerd wordt, springen de lantaarns een voor een op 100% van hun capaciteit. Elke paal is voorzien van een sensor. Over een afstand van 3km staan 92 lantaarns op 29m van elkaar. Het systeem voorziet een lichtpunthoogte van 5 meter – goedgekeurd door Infrabel (de fietssnelweg ligt langs de spoorweg) – en is uitgerust met een LED-armatuur met neutraal wit, wat 17% zuiniger is dan warm wit licht. De verlichting werd geplaatst op 75 cm van de noordelijke rand van het fietspad.
Waarom?
enkel verlichten waar en wanneer nodig
Het beoogde resultaat
op vlak van gebruik: in 2019-2020 werden zo gemiddeld 626 fietsers per dag gemeten, met 1285 op de drukste dag.
Wat waren de uitdagingen?
Wat impact op dieren betreft blijkt het verlichtingsschema met oplichtende lampen, eigenlijk minder wenselijk voor dieren dan een permanente, lagere verlichting. Bovendien ondervindt Beveren hier en daar technische problemen en gaan de lampen sneller stuk bij de sensorgevoelige verlichting. Voorlopig werd niet beslist om dit aan te passen, omdat het systeem nog naar behoren werkt.
De succesfactoren
-
Tips voor andere gemeenten
In actuele dossiers gaan wij (gezien de eerdere technische problemen) niet meer werken met volgverlichting, maar met een systeem van “dieper dimmen”. Alle verlichting wordt gedimd (dus niet enkel op fietssnelwegen, maar ook op wegen):
- om 22u dimmen naar +/-50%
- om 23u dimmen naar +/-25%
- om 4u terug naar +/-50%
- om 5u terug naar +/-75%
- om 6u terug naar +/-100%
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.