Podcast: De Lobby
De lobby is de podcast van de VVSG. Hierin vertellen de VVSG-medewerkers hoe ze de belangen van de Vlaamse steden en gemeenten behartigen.
VVSG overtuigt FOD Financiën om lokale zitdagen te herstarten
Tijdens de coronapandemie stopten medewerkers van de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën met het organiseren van zitdagen in steden en gemeenten. Tijdens deze momenten konden mensen hulp krijgen bij het invullen van hun belastingbrief. Na de pandemie overwoog de FOD Financiën om deze fysieke ondersteuning volledig te schrappen en uitsluitend digitale hulp aan te bieden. Dit zou echter veel belastingbetalers benadelen, zoals mensen die niet digitaal vaardig zijn of moeite hebben met de Nederlandse taal.
De VVSG heeft hiertegen geprotesteerd en bij de minister aangedrongen op het behoud van de zitdagen. Na meer dan twee jaar intensief overleg heeft de VVSG in 2022 de FOD Financiën overtuigd om opnieuw lokale zitdagen te organiseren. Zo krijgen belastingplichtigen die extra ondersteuning nodig hebben opnieuw toegang tot persoonlijke hulp bij hun belastingaangifte.
Beluister aflevering 1 via Spotify(opent nieuw venster) Of duik in de lokale financiën
Tweede pensioenpijler voor contractuele medewerkers: OFP Prolocus
Steeds meer gemeenten en steden kiezen ervoor om contractuele medewerkers aan te nemen in plaats van statutairen. Maar na hun loopbaan hebben deze contractuelen na hun loopbaan minder pensioenrechten dan statutairen.
Om dit verschil te verkleinen, onderhandelde de VVSG in 2010 een verzekeringsfonds. Dit fonds werd echter na tien jaar stopgezet. Dankzij de inspanningen van de VVSG werd op 18 februari 2022 het Organisme voor de Financiering van Pensioenen (OFP) Prolocus opgericht. Dit maakt het mogelijk voor alle lokale besturen om met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 deel te nemen aan de tweede pensioenpijler voor hun contractuele medewerkers.
In deze aflevering geeft Marlies Van Bouwel je een blik achter de schermen. Ze gaat in gesprek met Mieke Hullebroeck (Stad Gent), Joris Lermytte (ACV Openbare Diensten) en Jan Leroy (VVSG).
Beluister aflevering 2 via Spotify(opent nieuw venster) Lees meer over personeelsbeleid
Het Lokaal Energie- en Klimaatpact
Hoe ontstond het Lokaal Energie- en Klimaatpact? Hoe worden subsidies verdeeld? En hoe ondersteunt de VVSG gemeenten?
In de jaren negentig gaven de milieuconvenanten een stevige impuls aan het lokale milieubeleid. Tegelijk waren ze vaak betuttelend en beperkend. Sinds 2022 biedt het Lokaal Energie- en Klimaatpact een flexibeler alternatief. Lokale besturen kunnen een pact afsluiten met de Vlaamse overheid. Op basis van het aantal inwoners ontvangen ze subsidies, waarvoor ze verantwoording afleggen aan de gemeenteraad.
In deze aflevering delen Conny Reyns (duurzaamheidsambtenaar, gemeente Nazareth) en Cedric Depuydt (voormalig stafmedewerker duurzaam beleid, VVSG) hun inzichten.
Beluister aflevering 3 via Spotify(opent nieuw venster) Meer over klimaat en duurzaamheid
Decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA)
In deze aflevering van De Lobby bespreken we het hobbelige parcours dat leidde tot het decreet over buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA). Gemeenten krijgen nog tot 2026 de tijd om sport-, speel- en cultuurorganisaties op hun grondgebied op één lijn te krijgen. Samen moeten ze de complexe puzzel leggen om kinderen na school een fijne tijd te bieden en hen de kans te geven boeiende hobby’s te ontdekken.
Aan het woord in deze aflevering:
- Ann Lobijn, diensthoofd Opgroeien en Ontwikkelen bij VVSG
- Katrien Schryvers, Vlaams parlementslid en voorzitter van het bijzonder comité sociale dienst in Zoersel
- Sara Schroé, stafmedewerker decreet BOA bij VVSG
- Rika Verpoorten, stafmedewerker regie buitenschoolse opvang bij VVSG
- Angelique Van der Straete, stafmedewerker financiering kinderopvang bij VVSG
- Sarah Coorevits, regisseur buitenschoolse kinderopvang in Mechelen
Beluister aflevering 4 via Spotify(opent nieuw venster) Ontdek alles over het BOA-decreet
Polarisering – op zoek naar verbinding
Deze keer in de Lobby deelt VVSG-stafmedewerker Maarten De Waele de inzichten uit de laatste tweejaarlijkse bevraging over dit thema. Sinds de corona-epidemie geven drie op de vijf gemeenten aan dat ze geconfronteerd worden met haatspraak. Toch blijven lokale besturen vasthouden aan hun streven naar verbinding.
Hoe ze die verbinding in de praktijk brengen, hoor je van Karien Lantmeeters, stafmedewerker positieve identiteitsontwikkeling en verbondenheid bij verschillende steden en gemeenten binnen politiezone Carma, en Abram Herssens, coördinator diversiteit en preventie in Zele. Beide experts vertellen hoe ze in hun werk steun vinden bij de intervisie en begeleiding van de VVSG.
Beluister aflevering 5 via Spotify(opent nieuw venster) Lees meer over polarisering
Stedenbanden versterken internationale samenwerking
De VVSG ondersteunt Vlaamse steden en gemeenten in hun samenwerking met partnergemeenten in het Zuiden. Zo helpen onze medewerkers bij het opstellen van programma’s om federale steun te verkrijgen voor projecten zoals geboorteregistratie of marktbelastingen in Benin.
De federale overheid legt echter de focus op de meest kwetsbare landen. Hierdoor komen stedenbanden met bijvoorbeeld Zuid-Afrika niet langer in aanmerking voor federale steun. Dankzij de inspanningen van de VVSG is er wel een uitdoofscenario afgesproken. Dit geeft lokale besturen meer kansen om deze waardevolle uitwisseling voort te zetten en bestuurskracht te versterken.
In deze aflevering delen enkele experten hun inzichten:
- Delphine Lerouge, noord-zuidconsulent bij Stad Roeselare
- Boudewijn Vandenbossche, noord-zuidambtenaar van Heist-op-den-Berg
- Karlien Gorissen, stafmedewerker bij de VVSG
Beluister aflevering 6 via Spotify(opent nieuw venster) Ontdek meer over lokaal mondiaal beleid