Jongerenbegroting Sint-Niklaas

Met de Jongerenbegroting geeft Sint-Niklaas jongeren jaarlijks €20.000 om een voorstel te realiseren binnen een gekozen thema. Via inspraak en samenwerking brengen zij frisse ideeën en energie in het stadsbeleid.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
België
Wat is er gebeurd?
De Jongerenbegroting van Sint-Niklaas is een jaarlijks terugkerend participatietraject waarin jongeren inspraak krijgen in het stadsbeleid. Elk jaar wordt een thema gekozen op basis van eerdere inspraaktrajecten, zoals gezondheid, vrije tijd of duurzaamheid.
In de eerste fase formuleren acht groepjes van gelote jongeren elk een voorstel. Vervolgens wordt dit voorstel gedurende een maand gedeeld met het stadsbestuur en andere jongeren uit Sint-Niklaas voor feedback. Tijdens de tweede dag van het traject wordt, op basis van de feedback, één voorstel gekozen om het budget van €20.000 te ontvangen. Jongeren worden daarna vrijblijvend uitgenodigd om mee te werken aan de realisatie van hun gekozen idee. Sinds 2021 vonden al drie succesvolle edities plaats waaraan alle middelbare scholen in Sint-Niklaas deelnamen.
Waarom?
De Jongerenbegroting ontstond tijdens de coronapandemie om de betrokkenheid van jongeren bij het stadsbeleid te vergroten. Het project speelt in op hun vraag naar inspraak en biedt hen de kans om prioriteiten te stellen die aansluiten bij hun leefwereld. Daarnaast is het een manier om samen met jongeren te werken aan duurzame, inclusieve en vernieuwende projecten die impact hebben op de stad.
Het beoogde resultaat
Het project werd opgezet door het team Jeugd van Sint-Niklaas, in samenwerking met Alter Today. 60 scholieren uit het vijfde middelbaar worden geloot uit alle middelbare scholen van de stad. Gedurende twee dagen werken zij aan concrete voorstellen, waarbij inspraak en feedback van stadsdiensten en andere jongeren een centrale rol spelen. Door goede afspraken met andere stadsdiensten en externe partners wordt elk winnend voorstel efficiënt gerealiseerd.
Wat waren de uitdagingen?
- Draagkracht binnen stadsdiensten: Het is cruciaal dat er voldoende ondersteuning is om het winnende voorstel te realiseren.
- Samenwerking en afstemming: Goede afspraken met andere stadsdiensten en externe partners waren noodzakelijk om te zorgen dat elk project haalbaar is en succesvol kan worden uitgevoerd.
De succesfactoren
- Directe impact: Jongeren zien hoe hun ideeën werkelijkheid worden, wat hun betrokkenheid versterkt.
- Inclusiviteit: Scholieren worden geloot, wat zorgt voor een diverse en representatieve groep.
- Structuur en begeleiding: Het traject heeft een duidelijke planning, en de samenwerking met externe partners zoals Alter Today zorgt voor professionele ondersteuning.
- Breed draagvlak: Het betrekken van scholen en stadsdiensten garandeert een grote betrokkenheid.
Tips voor andere gemeenten
- Plan realistisch: Maak op voorhand afspraken met stadsdiensten en partners over de uitvoering van winnende voorstellen.
- Stimuleer inspraak: Zorg voor een mix van brainstormsessies en feedbackmomenten om jongeren te betrekken.
- Blijf communiceren: Houd jongeren betrokken door hen tijdens de realisatiefase actief op de hoogte te houden.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.