Digitale-inclusiebeleid in Bilzen

Status
Lopend
Startdatum
Budget
Niet bekend
2 medewerkers uit Bilzen voor digitale-inclusiebeleid

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Lokaal bestuur Bilzen-Hoeselt
Adres

Deken Paquayplein 1
3740 Bilzen
België

Financiering
Met federale subsidies

Wat is er gebeurd?

Door middel van de tool “Beleidstool digitale inclusie voor lokale besturen werd een actieplan opgesteld. Deze bevat zeven bouwstenen die als echte handvatten werken om het project body te geven. Ook de beleidstool en de digitale-inclusiematrix van de VVSG en Mediawijs zijn handige instrumenten.

Zo kom je tot goede omgevingsanalyse die je als basis gebruikt om tot een sterk actieplan te komen. 

Waarom?

Met dit project willen ze hun aanbod digitale inclusie decentraliseren door het te spreiden over beide bibliotheken, lokale dienstencentra, dorpsrestaurants, buurthuizen en het inloophuis De Compagnie. 

In Bilzen streven ze naar een inclusieve digitale wereld voor iedereen die er deel van wil uitmaken.

Het beoogde resultaat

Er werd gebruik gemaakt van de Beleidstool digitale inclusie voor lokale besturen.(opent nieuw venster) De bouwstenen werden gebruikt om het project body te geven. De beleidstool en de digitale-inclusiematrix van de VVSG en Mediawijs zijn handige instrumenten.

De medewerkers in contactfuncties zijn doorslaggevend om resultaten te behalen. Medewerkers moeten altijd klaar staan om de burger te helpen en zijn tegelijkertijd volledig op de hoogte van het digitale-inclusieaanbod. Hierdoor zijn ze in staat om door te verwijzen naar de juiste ondersteuning of opleidingen. 

Wat waren de uitdagingen?

Het is belangrijk om een weloverwogen samenstelling van de stuurgroep te bekomen, waar ieder lid vanuit de eigen expertise kan bijdragen. Het lokaal dienstencentrum heeft veel ervaring in de samenwerking met vrijwilligers en het uitwerken van een opleidingsprogramma, de bibliotheek legt de nadruk op interne en externe communicatie en het sociale huis brengt expertise in met betrekking tot kansengroepen en het indienen van projectaanvragen.

Goede interne communicatie en relevante opleidingen voor de medewerkers in contactfuncties en voor de vrijwilligers die bij het Digipunt betrokken zijn, zijn van groot belang.

De succesfactoren

  • Weloverwogen samenstelling van de stuugroep, waarbij ieder lid vanuit de eigen expertise kan bijdragen
  • Goede interne communicatie
  • Relevante opleidingen voor medewerkers in contactfuncties en voor de vrijwilligers van het Digipunt

Tips voor andere gemeenten

Volg een opleiding over digitale inclusie, zoals de opleiding digitale-inclusiecoach: je leert misschien dingen bij maar je kan vooral je eigen project aftoetsen met collega’s van andere gemeenten. Je merkt bijvoorbeeld op of je plan steek houdt en logisch is opgebouwd. Het geeft je vertrouwen dat je met de juiste dingen bezig bent en je bouwt een nieuw netwerk op.

Inventariseer je lokaal netwerk en maak bondgenoten voor je project. Digitale inclusie heeft impact op vele beleidsdomeinen binnen je lokaal bestuur.

Ga naar je doelgroep toe en zoek de plaatsen waar deze mensen samenkomen. Een mobiel digipunt op een bijeenkomst van een vereniging, etc … werkt heel efficiënt

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op