Actieplan: preventie van extremisme en polarisering

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
Niet bekend
Illustratie actieplan tegen polarisatie

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Sint-Niklaas
Adres

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Dit project was een uitbreiding op de werking rond de preventie van radicalisering. 

Door de invoering van de LIVCR, kwamen we in contact met veel partners en andere uitdagingen in het kader van extremisme en polarisering. Het draagvlak was er dus al. 

We hebben ervoor gekozen om het actieplan ‘preventie van gewelddadige radicalisering’ uit te breiden en te verfijnen naar het huidige actieplan. Dit actieplan werd opgemaakt door de operationele tafel van de LIVCR. 

We gebruikten hiervoor dus de signalen en de input van de partners waar we reeds een (informele) samenwerking mee hadden. We vroegen nog feedback aan het strategische tafel en agendeerde het vernieuwde actieplan op een gemeenteraadscommissie.

Waarom?

De samenleving verandert steeds sneller, en polarisering en extremisme zijn fenomenen die steeds meer op de voorgrond treden vandaag de dag. 

Lokale overheden spelen een belangrijke rol om spanningen aan te pakken vooraleer ze onomkeerbaar zijn of voor sociale onrust zorgen. Sint-Niklaas is een enorm diverse centrumstad, waar fricties onvermijdelijk voorvallen. Omdat er van bovenaf dan steeds meer acties werden geformuleerd, hebben we deze geprobeerd te vertalen naar de lokale context. Zo proberen we preventief in te zetten op thema’s als polarisering en extremisme door sociale cohesie en inclusie te stimuleren.

Het beoogde resultaat

Het project is nog succesvol bezig

Wat waren de uitdagingen?

Omdat dit actieplan een uitbreiding was van een bestaand en de uitdagingen door iedereen gekend waren, verliep dit proces zonder veel uitdagingen. Wat de LIVC-R partnertafel betreft (met welzijnspartners), zijn we aan het begin van de opzet ervan wel gebotst op het gedeelde beroepsgeheim en de moeite van informatiedeling. 

 hebben we hierin een nieuwe draai gevonden, en verloopt de organisatie en uitwisseling beter.

De succesfactoren

Vooral de must van het nauw opvolgen van “wat leeft er in Sint-Niklaas”, is een groot pluspunt aan dit project. 

Zinvolle acties kunnen enkel voortvloeien als tendensen en signalen nauwkeurig worden opgepikt. Omdat de thema’s ook verschillende beleidsdomeinen aanbelangen, stimuleert het een goede samenwerking, zowel intern als extern, en de opbouw van professionele netwerken. 

De uitrol en organisatie van de lokale integrale veiligheidscellen en partnertafel verloopt ook heel regelmatig en goed. Er is een goede samenwerking tussen de betrokken partijen en communicatie verloopt ook vlot.

Tips voor andere gemeenten

Openstaan voor nieuwe zaken, maar ook bestaande draagvlakken benutten.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op