Pleinmakers aanbieden

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
Niet bekend
Pleinmakers in Mechelen

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Lokaal bestuur Mechelen
Adres

Reuzenstraat 1
2800 Mechelen
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Om het samenleven te bevorderen, zetten Stad Mechelen en Woonmaatschappij Rivierenland in specifieke buurten Pleinmakers in. 

Dat zijn huurders die vrijwillig werken aan het verbeteren van de sociale samenhang in hun buurt. Ze organiseren ontmoetingsinitiatieven, betrekken bewoners en verbinden hen met elkaar en met passend aanbod. 

Het project stimuleert verbinding tussen bewoners, leidt tot een aangename woonbuurt en draagt bij aan de algemene leefbaarheid. Het vermindert (sociale) eenzaamheid en bevordert een hechte gemeenschap. 

Hun enthousiasme stimuleert andere buurtbewoners om actief deel te nemen aan de gemeenschap. Na de selectieprocedure vestigt de Pleinmaker zich in een toegewezen woning en maken de pleinmaker en de coach een actieplan op, gericht op ontmoeting en verbinding. 

Waarom?

Het project stimuleert verbinding tussen bewoners, leidt tot een aangename woonbuurt en draagt bij aan de algemene leefbaarheid van een buurt. Het werkt actief aan het verminderen van (sociale) eenzaamheid en richt zich op vormen van een hechte gemeenschap. 

Pleinmakers informeren en leiden buurtbewoners toe naar mogelijk aanbod van stad en middenveld)partners. Ze vormen mee de brug, die voor sommigen moeilijk te overbruggen is. 

Het enthousiasme en de dynamiek die ontstaat stimuleert andere buurtbewoners om hun buren beter te leren kennen en ze minimaal ook te begroeten. Daarnaast werkt het zelf actief zijn voor de buurt in de hand. 

Het beoogde resultaat

niet gekend

Wat waren de uitdagingen?

Het project evolueert door voortschrijdend inzicht en noodzakelijke bijsturingen. 

Belangrijke factoren zijn het bepalen van de juiste doelstellingen en het selectieproces. De persoonlijkheid van de Pleinmaker moet aansluiten bij de buurtbehoeften. Communicatie met buurtbewoners over het project en de rol van de Pleinmaker is cruciaal. 

We evalueren het project regelmatig samen met hen. 

 

De succesfactoren

Het project zorgde in enkele jaren tijd voor: 

  • Meer ontmoetingsinitiatieven en -acties in de buurt. (sociale cohesie bewerkstelligen)
  • Verbetering van de buurtbeleving door bewoners. (leefbaarheid verbeteren)
  • Verhoging van het aantal contacten die mensen hebben (sociale eenzaamheid tegen gaan) 
  • Positievere beeldvorming over de buurt of wijk door externen. (doorbreken van stereotypering) 
  • Pleinmakers zijn enorm positief over hun buurt, hoewel daar bij aanvang onzeker over waren. (ambassadeurs voor de wijk en Mechelen)
  • Meer Vlaamse steden die een gelijkaardig project opzetten. (ervaringen delen) 
  • Groei van 4 naar 14 Pleinmakers. (expansie)

Tips voor andere gemeenten

  • Spreek vooraf goed af wat de doelen zijn en zorg dat iedere partner de eigen rol en inhoud van het project goed kan benoemen. Dat komt de efficiëntie en voortgang van het project ten goede.
  • Zorg voor een transparant overzicht van de verwachtingen naar de Pleinmakers en wat ze daarvoor in de plaats ontvangen. 
  • Denk na over het verschil tussen Pleinmakers en andere buurtbewoners die ook een maatschappelijk engagement opnemen voor de buurt. 
  • Ga niet licht over het selecteren van Pleinmakers, maar neem de tijd om de kandidaten te selecteren waarvan de motivatie helder is en hun talenten en competenties aansluiten bij de noden van de buurt. Kies voor positieve persoonlijkheden die mensen in beweging kunnen brengen. 
  • Zorg voor een coach met een breed netwerk in de buurt die bereikbaar is voor de pleinmaker. 
  • Communiceer veel over het project via verschillende media en zowel in de buurt waar Pleinmakers actief zijn als breder.
  • Faciliteer de eerste kennismaking tussen Pleinmakers en professionele partners in de buurt.
  • Maak ruimte voor Pleinmakers om in dialoog te gaan met andere Pleinmakers via regelmatige intervisies en informele bijeenkomsten zodat ze elkaar ook kennen. Heb oog voor de groepsdynamiek. 
  • Neem deel aan het lerend netwerk Pleinmakers en leer van andere lokale besturen. 



Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op