Leerwinkel Regio Mechelen - Begeleiding ongekwalificeerde uitstromers

Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Reuzenstraat 1
2800 Mechelen
België
Wat is er gebeurd?
Met plan samenleven hebben we een net opgestart project versterkt. We hebben onze doelgroep ruimer genomen om zo ook begeleidingen te voorzien voor ongekwalificeerde uitstromers.
Wij werken voor alle +16-jarigen die moeite hebben om hun leervraag te koppelen aan het onderwijsveld. Hierbij leggen we een bijzondere focus op kansengroepen.
Wij nemen vragen voor minderjarigen op in samenwerking met deze partner, het CLB. Al onze gesprekken zijn gratis en zo laagdrempelig mogelijk georganiseerd.
Wij werken op maat en houden in ons advies en onze ondersteuning rekening met de persoon voor ons. Wij willen het onderwijsveld en sociale organisaties samenbrengen rond thema’s die we belangrijk vinden. We proberen verhelderend te werken in het complexe landschap van het onderwijs.
Om de best mogelijke begeleiding te bieden houden wij onze expertise up-to-date door te netwerken, door vorming, door zelfstudie.
Waarom?
Vanuit de nood en het signaal van het (volwassen) onderwijsveld om met deze kwetsbare groep iets te doen en hen te helpen bij de drempels die ze ervaren ipv hun alleen te laten zoeken naar antwoorden.
Het beoogde resultaat
Vanuit onze bevragingen kunnen we stellen dat zowel onze klanten als onze partners tevreden zijn over onze dienstverlening en dit als meerwaarde ervaren.
Wat waren de uitdagingen?
Uitdagingen zijn:
- het werken met een kwetsbare doelgroep die moeilijk te overtuigen is om een hulpvraag te stellen.
- het werken met een doelgroep die zich niet altijd aan de gemaakte afspraken kan houden.
- het financieringsmodel op basis van subsidies en dus geen vaste Vlaamse verankering.
- het bekendmaken van de dienstverlening zodat de doelgroep je kan vinden.
- het blijven volgen en up to date blijven van het complexe en snel veranderlijke onderwijsaanbod.
De succesfactoren
- De nabijheid en het maatwerk dat we kunnen aanbieden voor klanten zorgt voor vooruitgang in hun persoonlijke leerloopbaan traject.
- De fijne samenwerking met de onderwijspartners zorgt ervoor dat we steeds op de juiste plaats aanwezig kunnen zijn en dat we een verschil kunnen maken. Het zorgt ook voor overlegmogelijkheden met nieuwe partners waardoor we onze signaal functie op een correcte manier kunnen verwezenlijken.
- De organisatiestructuur van de leerwinkel waarbij we, als medewerker, ook een deel zijn van het team flankerend onderwijsbeleid van de stad. Zo blijven we op de hoogte van wat er op gemeentelijk niveau veranderd of wat er binnen het brede onderwijsveld georganiseerd wordt.
- Het olievlek principe waardoor we ook andere gemeenten zoals Sint-Katelijne-Waver en Lier kunnen helpen met moeilijke leervragen van hun burgers.
Tips voor andere gemeenten
Lier en Sint-Katelijne-Waver werken momenteel met ons samen via een samenwerkingsovereenkomst. Via deze overeenkomst spreken we af dat wij onze dienstverlening tot bij hun in de gemeente brengen. Zo hoeven ze deze dienstverlening niet zelf op te starten en kunnen ze rekenen op onze expertise waar nodig. Dit is ook mogelijk voor andere gemeenten.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.