Regio Westhoek activeert kansengroepen

Regio Westhoek start een proeftuin om kansengroepen te activeren en de werkzaamheidsgraad van 80% te behalen, met experimenten voor een integraal traject op maat.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Streekhuis Westhoek
Woumenweg 100
8600 Diksmuide
België
Wat is er gebeurd?
Dit doorbraaktraject van regio Westhoek richtte zich op het activeren van kansengroepen om de werkzaamheidsgraad van 80% te behalen. Via een proeftuin werden verschillende methodieken getest om een integraal traject op maat voor kansengroepen te ontwikkelen. Deze experimenten omvatten concrete coaching van inburgeraars in wijkwerken, met als doel hen te ondersteunen in hun inburgeringstraject en werkgelegenheid te creëren.
Waarom?
De Westhoek is een plattelandsregio zonder erkende centrumstad die als katalysator zou kunnen optreden voor activering en tewerkstelling van kansengroepen. De intercommunale Dienstverlenende Vereniging Westhoek (DVV Westhoek) trad op als regisseur en actor op het gebied van sociale economie en tewerkstelling. De proeftuin werd gestart vanuit de bezorgdheid van lokale besturen over de betaalbaarheid van inburgeringstrajecten en de noodzaak om werkgelegenheid te creëren voor kwetsbare groepen.
Het beoogde resultaat
De proeftuin omvatte coaching van 13 inburgeraars door wijkwerkcoaches van DVV Westhoek, waarbij kansen en bedreigingen systematisch werden onderzocht. Er werden duidelijke en uniforme afspraken gemaakt tussen lokale besturen over de verdeling van de kosten. De proeftuin resulteerde in conclusies over motivatie, taalondersteuning, arbeidsattitudes en mobiliteit. Daarnaast werd nauwere samenwerking gerealiseerd tussen de regio en het Agentschap Integratie en Inburgering.
Wat waren de uitdagingen?
- De combinatie van lessen Nederlands en wijkwerken bleek soms logistiek onhaalbaar vanwege mobiliteitsproblemen.
- Gebruikers gaven inburgeraars weinig kansen, vooral vanwege taalbarrières en gebrek aan investeringen in 'Nederlands op de werkvloer'.
- De afwezigheid van Vlaamse diensten in de Westhoek bemoeilijkte de kennis en ondersteuning van lokale realiteiten en behoeften.
De succesfactoren
- Intensieve trajectbegeleiding door wijkwerkcoaches
- Nauwe samenwerking tussen lokale besturen en zorgpartners
- Systematische aanpak van uitdagingen en kansen
- Betrokkenheid van alle relevante stakeholders
Tips voor andere gemeenten
- Zorg voor intensieve en nabije trajectbegeleiding door lokale besturen.
- Betrek verschillende actoren in een gezamenlijke aanpak en zorg voor duidelijke definities van trajectbegeleiding.
- Neem een regisserende en acterende rol op als intercommunale om de samenwerking tussen lokale besturen te bevorderen.
- Werk samen met werkgeversorganisaties om werkgevers te overtuigen van het belang van jobcarving, taalcoaches en investeringen in kwetsbare doelgroepen.
Algemeen contact
- LienDe VosReRegionale Welzijnscoördinator en Regisseur sociale economie bij DVV Westhoek
Afbeeldingen
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.