Strategie voor stedenbouwkundige lasten in Neteland

De Kempische gemeenten Herentals, Vorselaar, Olen en Herenthout ontwikkelden een gezamenlijke ontwerpverordening voor stedenbouwkundige lasten , gericht op een eerlijker bijdrage van private projectontwikkelingen aan de gemeentekernen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Augustijnenlaan 30
2020 Herentals
België
Wat is er gebeurd?
De gemeenten Herentals, Vorselaar, Olen en Herenthout bundelden hun krachten in het intergemeentelijk samenwerkingsverband Neteland. Dit samenwerkingsverband stelde hen in staat om een gezamenlijke ontwerpverordening voor stedenbouwkundige lasten op te stellen. Deze verordening dient als basis voor toekomstige vergunningsaanvragen voor wonen, kleinhandel en kantoren binnen Neteland, waarbij lasten op een gelijkwaardige manier worden bepaald.
Waarom?
Het doel was om een transparant en uniform kader te creëren voor de behandeling van vergunningsvragen binnen Neteland. Door private projectontwikkelingen eerlijk te laten bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de gemeentekernen, wordt een beter afgestemd ruimtelijk beleid bevorderd.
Het beoogde resultaat
Na vele debatsessies met experts uit de verschillende gemeenten en de Intercommunale van de Ontwikkeling van de Kempen (IOK), werd een ontwerpverordening opgesteld door een studiebureau. Deze verordening omvat normbedragen gebaseerd op publieke investeringen die projecten met zich meebrengen. Een interne rekentool werd ontwikkeld om de lasten van projecten transparant te berekenen.
Wat waren de uitdagingen?
Een belangrijke uitdaging was het waarborgen van transparantie en uniformiteit in de behandeling van vergunningsaanvragen binnen verschillende gemeenten. Daarnaast moest er rekening gehouden worden met een minimum aan noodzakelijke voorkennis en bijkomende werklast voor de betrokken ambtenaren.
De succesfactoren
- Bundelen van krachten in een intergemeentelijk samenwerkingsverband
- Ontwikkeling van een rekentool om lasten te berekenen
- Focus op compensaties in natura, waar mogelijk
- Betrekken van experts en gebruik van een studiebureau voor de ontwerpverordening
Tips voor andere gemeenten
- Bundel krachten in een samenwerkingsverband om een gezamenlijke verordening te ontwikkelen
- Gebruik tools om de lasten van projecten te berekenen en minimaliseer bijkomende werklast voor ambtenaren
- Betrek experts en maak gebruik van een studiebureau voor de ontwikkeling van verordeningen
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.