Historisch stadhuis op riothermie

Status
Nieuw
Startdatum
Einddatum
Budget
50.000 - 250.000 euro
Ontwerp van aanbouw bij stadhuis

Halle verwarmt het historisch stadhuis na de realisatie van de aanbouw met riothermie. Via deze innovatieve techniek zal restwarmte uit het afvalwater gebruikt worden om het historisch stadhuis te verwarmen. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Halle
Adres

Oudstrijdersplein 18
1500 Halle
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

Voor het historisch stadhuis werd er op zoek gegaan naar een geschikte duurzame warmtebron. Deze werd gevonden bij de moerriolering die achter het historisch stadhuis loopt. Omwille van de aanbouw van een nieuw stuk aan het stadhuis, moet deze riolering verplaatst worden. Tijdens de verplaatsingswerken zal er een warmtewisselaar ingebouwd worden. Hierdoor wordt er bespaard op de installatiekost. De warmtewisselaar haalt warmte uit het afvalwater, dat in de winter gemiddeld tussen de 10 en 15 graden Celsius ligt. Deze warmte gebruikt de stad dan om het stadhuis te verwarmen.

Waarom?

Dit project past perfect binnen het klimaatactieplan van stad Halle. De stad wil tegen 2030 de CO2-uitstoot met 55% terugdringen. “We zoeken daarom naar energieoplossingen die zelfvoorzienend en duurzaam zijn, zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen”, zegt schepen van patrimonium Pieter Busselot. Door te investeren in riothermie voor het historisch stadhuis toont de stad hoe duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan. De installatie kost €163.350, inclusief BTW.

Het beoogde resultaat

De voorbereidende werken zoals het archeologisch onderzoek, de aanleg van nutsleidingen en het verplaatsen van de riolering starten in de zomer van 2024. De werken voor de aanbouw beginnen in het najaar.

Wat waren de uitdagingen?

De technologie is vrij nieuw & kan niet zomaar op eender welke riolering toegepast worden. Een voorwaarde is een hoog debiet van afvalwater & afname van restwarmte in de buurt. Hieraan werd in dit geval voldaan. Het installeren van een warmtewisselaar in het gemeentelijk rioleringsnet is (relatief) nieuw in Vlaanderen. Farys is akkoord dat de stad deze installatie in de nieuwe moerriool plaatst.

De succesfactoren

Voldoende debiet afvalwater.

Tips voor andere gemeenten

Grijp grote infrastructuur werken aan om duurzame innovatieve toepassingen te integreren. Op deze manier kunnen de kosten enigszins beperkt worden.

 

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op