Sportcomplex De Sportdoze

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
10.000.000+ euro
Binnenruimte sporthal

Blankenberge heeft een nieuw sportcomplex, De Sportdoze, dat sportzalen, een zwembad met zeewater, een cafetaria, een mattenzaal en administratieve voorzieningen samen onder één dak brengt. De bouw van het complex werd op een zo duurzaam mogelijke manier gerealiseerd.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Blankenberge
Adres

Koning Albert-I-laan 114b
8370 Blankenberge
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

De procedure voor de bouw begon 10 jaar geleden met een haalbaarheidsstudie en de zoektocht naar een geschikte locatie. Na goedkeuring door de gemeenteraad volgde een architectuurwedstrijd, waarbij architectenbureau ESSA het project binnenhaalde. ESSA streefde naar optimaal ruimtegebruik, maximale aandacht voor architectuur en beleving, gebruiksvriendelijkheid, mobiliteit, waterbeheer en energie-efficiëntie. In 2019 werd de bouwvergunning verleend en kort daarna startten de bouwwerkzaamheden.

Het complex is uitgerust met warmtekrachtkoppeling, zonnepanelen, lucht-luchtwarmtepompen, warmterecuperatie, energiezuinige ledverlichting en een groendak. Regenwater wordt hergebruikt en er zijn waterbesparende kranen geïnstalleerd. Met een E-peil van E44 voldoet het gebouw ruim aan de BEN-norm.

Waarom?

Het oude Noordzeebad uit 1974 voldeed niet langer aan de normen. Het was versleten en verroest, waardoor renovatie niet meer mogelijk was. Daarom was er nood aan de bouw van een nieuw sportcomplex.

Het beoogde resultaat

Sinds april 2024 is het zwembad toegankelijk voor bezoekers. Het beslaat een totale oppervlakte van 9560 m². De CO2-uitstoot is aanzienlijk verminderd door de afbraak van het oude Noordzeebad en de bouw van het nieuwe zwembadcomplex.

Wat waren de uitdagingen?

De grootte van het sportcomplex zorgt voor de meeste uitdagingen: heel veel nieuwe innovatieve en duurzame technieken, specifieke zaken van het gebouw die je als team zo snel mogelijk wenst te beheersen. Tegelijkertijd start ook de exploitatie van het gebouw en komen er heel veel vragen van gebruikers, clubs, eigen medewerkers…

De succesfactoren

Het ontwerp van het gebouw zorgt voor enorm veel sportbeleving, alle sportclubs zijn zichtbaar aanwezig in het gebouw. De centralisatie van alle sportclubs zorgt ook voor een versterkend effect. Ook de cafetaria neemt een belangrijke plaats in het gebouw en is een ontmoetingsplaats voor alle gebruikers, clubs… 

Tips voor andere gemeenten

Van in het begin de sportclubs, gebruikers, eigen medewerkers betrekken bij zoveel mogelijk zaken. Dit is arbeidsintensief, maar is de moeite waard.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op