Slim sturen met behulp van een energieplatform voor bedrijven op bedrijventerrein in Roeselare

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
500.000 - 1.000.000 euro
luchtfoto bedrijventerrein roeselare

Het Revolt project, waarbij stad Roeselare en WVI de handen in elkaar slaan, heeft als doel om slim sturen van elektriciteit mogelijk te maken binnen een bedrijf, tussen bedrijven onderling en bij uitbreiding het ganse bedrijventerrein.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
WVI
Adres

De Munt 8
8800 Roeselare
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

REVOLT wil bedrijven op lokale bedrijventerreinen inzicht in energieproductie en –verbruik geven door het opzetten van een energieplatform met real-time data. Het platform moet het mogelijk maken om als gebruiker berekeningen en simulaties te maken op basis van de gecapteerde energiedata. Hierbij wordt rekening gehouden met de lokale energieproductie, de actuele prijzen op de energiemarkt en de energieafname. Om dit mogelijk te maken wordt gewerkt met ‘real-time’ data. Dit laat toe om snel de juiste beslissingen te nemen en zodoende optimaal te besparen. Het doel is om energie-efficiëntie bij bedrijven te bevorderen en het aandeel hernieuwbare energie te verhogen. REVOLT wil daarnaast bedrijven ontzorgen en gemeenten ondersteunen in het behalen van klimaat- en energiedoelstellingen.

Waarom?

Op vandaag wordt energie nog onvoldoende uit hernieuwbare bronnen gehaald. Hoewel er al veel inspanning is geleverd om bedrijven aan te moedigen om meer te investeren in hernieuwbare energie, blijft veel potentieel onbenut. Denk maar aan vrije dakoppervlakte voor zonnepanelen of ruimte voor laadinfrastructuur. Bedrijven hebben onvoldoende inzicht in hun dagelijks verbruik de besparingen die deze investeringen hen kunnen opleveren.

Het beoogde resultaat

12 bedrijven hebben inzicht verworven in hun energiegebruik en kunnen hun piekverbruik en sluimerverbruik monitoren. De slimme sturing wordt in Q3 2024 uitgerold. Begin 2025 zal het project conclusies kunnen trekken voor welk type bedrijf slim sturen een voordeel oplevert. 

Wat waren de uitdagingen?

/

De succesfactoren

/

Tips voor andere gemeenten

/

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op