duurzaamheidsmaatregelen museumproject 'Liberation Garden'

Liberation Garden is een nieuw belevingsmuseum op de voormalig militaire site van het 'Chinees Paviljoen'. Binnen dit project werden uitgebreide maatregelen genomen inzake de duurzaamheid van het gebouw.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Koningin Louisa-Marialaan 2
3970 Leopoldsburg
België
Wat is er gebeurd?
De volgende algemene doelstellingen en ambitie op het vlak van duurzaamheid zijn behaald:
- de gemeente gaat in de bouw van het belevingsmuseum verder dan wat wettelijk opgelegd is;
- het museum is een BEN-gebouw;
- de genomen duurzaamheidsmaatregelen leiden tot besparingen in energie-en waterverbruik, lagere beheers- en onderhoudskosten en langere levensduur van gekozen materialen;
- in de dagelijkse exploitatie van de site worden beheersmaatregelen genomen rond duurzaamheid en energie, zowel naar de bezoekers toe (bewustzijnsvorming) als in de interne werking.
Dit resultaat is behaald met de combinatie van een warmtepomp/lucht-lucht systeem (omwille van verhoogd rendement en kosten-efficiëntie van de laatste generatie systemen), zonnepanelen, een groendak op de nieuwbouw en verregaande isolatie.
Waarom?
De realisatie van Liberation Garden past binnen de strategische beleidsdoelstelling van de gemeente Leopoldsburg om ‘zich tot doel te stellen zowel regisseur als actor te zijn bij de toekomstgerichte herbestemming van de militaire domeinen. De gemeente beheert en onderhoudt haar eigen patrimonium op een duurzame en efficiënte wijze’. Van bij aanvang is het streven naar duurzaamheid en energiezuinigheid ingebakken in het DNA van het project.
Het beoogde resultaat
Met de genomen duurzaamheidsmaatregelen is het project erin geslaagd om de vooropgestelde doelstellingen te realiseren:
- Het E-peil bedraagt 47 (voor de nieuwbouw) en 50 (voor het gerenoveerd gebouw.
- De hoeveelheid hernieuwbare energie per bruto vloeroppervlakte bedraagt 55.6 kWh/m 2 (voor de nieuwbouw) en 67,12 kWh/m 2 (voor het gerenoveerd gedeelte).
- Liberation Garden is een BEN-gebouw.
Wat waren de uitdagingen?
De initiële timing bleek al snel niet haalbaar door verschillende vertragingen:
- De initiële plannen werden herzien naar de eisen van een hedendaags museum, er is gekozen om de exporuimte bovengronds te bouwen.
- De Coronacrisis zorgde voor een uitstel van de start van de bouwwerken en een moeilijke situatie op de bouwmarkt.
- De renovatie van het Chinees paviljoen had een aantal onverwachte gebreken.
De succesfactoren
Het eindresultaat is evenwel zeer geslaagd: Liberation Garden ontplooit haar werking in een prachtig, duurzaam BEN-gebouw. De reacties van de bezoekers over het gebouw en de WOll-expo zijn zeer positief.
Tips voor andere gemeenten
De grootste uitdaging was om, met een zeer klein team en binnen een gemeentelijke context, alles vanaf de eerste fase (fondsenwerving, studies en vergunningen) tot aan de laatste fase (bouwwerken en realisatie van de expo) tot in detail op te volgen en te verbinden met elkaar. Het werken met een klein team is zowel een voordeel (korte beslissingslijnen, efficiënt...) als nadeel (hoge werkdruk).
Algemeen contact
Afbeeldingen
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.