Opmaak van een strategisch vastgoedplan voor het stedelijk patrimonium

De stad maakte samen met Factor4 en met ondersteuning van het SURE2050 project een strategisch vastgoedplan (SVP) op voor het stedelijk patrimonium. De ambitie van zo’n plan is om principes vast te leggen rond gebouwbeheer en het pad uitstippelen om het Dendermondse publieke patrimonium geleidelijk klimaatneutraal te maken tegen 2050.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Franz Courtensstraat 11
9200 Dendermonde
België
Wat is er gebeurd?
Dit SVP kwam tot stand onder impuls van een werkgroep binnen de dienst gebouwen. Tijdens diverse workshops werden andere diensten geïnformeerd en geconsulteerd. Op 17 juli 2023 ging het bestuur akkoord met de voorgestelde principes.
Volgende thema’s komen aan bod:
• Informatie over het patrimonium, verzameld in een databank dmv quick-scans.
• Een overzicht van de verwachte trends qua stedelijke dienstverlening en het soort gebouwen dat daarvoor nodig is.
• Randvoorwaarden op vlak van financiering, ambitieniveaus en tussentijdse doelstellingen.
• De strategie voor de energetische renovaties: wanneer kiezen we ervoor om (niet) te investeren en/of gebouwen af te stoten?
Het SVP wordt een beleidsdocument dat een kapstok vormt voor de keuzes die gemaakt (zullen) worden op het gebied van vastgoed.
Waarom?
De stad beschikt over een uitgebreid publiek patrimonium om haar dienstverlening te borgen. De vraag naar gebouwen en het aanbod van gebouwen moeten optimaal op elkaar worden afgestemd. De gebouwen moeten voldoen aan tal van eisen op het gebied van bereikbaarheid, comfort, veiligheid, gezondheid, duurzaamheid, enz… Een relatief nieuwe eis is het zeer energie-efficiënt en koolstofvrij maken van de gebouwen, ten laatste tegen 2050.
Dat is een grote uitdaging, zowel vanuit operationeel als financieel standpunt. De tijdshorizon ligt ongeveer 30 jaar in de toekomst, oftewel 5 legislaturen (5 BBC-cycli). Een strategische aanpak over de legislaturen heen is noodzakelijk om deze doelstelling te bereiken.
Het beoogde resultaat
De opmaak van het SVP heeft veel inzichten opgeleverd en de ‘Stuurgroep Patrimonium’ (SP) heeft als mandaat om coherentie te brengen in het beheer van het patrimonium. Dat is een continue oefening doorheen de BBC-cycli en om die gestructureerd te laten verlopen, is een actualisatieschema opgesteld, dat aangeeft wanneer welke updates van het SVP nodig zijn.
Wat waren de uitdagingen?
o De ontwikkeling van een strategische visie op lange termijn heeft vaak minder prioriteit dan lopende projecten en dringende interventies
o Informatie verzamelen kost relatief veel tijd
o Er zijn veel betrokkenen binnen (en buiten) de stedelijke diensten
o (Tussentijdse) doelstellingen zijn niet altijd duidelijk
De succesfactoren
o Gedreven werkgroep met een duidelijke opdracht, mandaat en voldoende tijd
o Draagvlak binnen de diensten en het bestuur
o Externe ondersteuning voor procesbegeleiding en/of technische aspecten
Tips voor andere gemeenten
o Start eventueel met een deel van de gebouwen (één cluster bijvoorbeeld)
o Betrek andere diensten (en externe stakeholders) in korte workshops
o Maak een leesbaar document met concrete en overzichtelijk info
o Beschouw het SVP als een eerste aanzet voor verdere analyse en optimalisatie van het patrimonium (Welke gebouwen hebben we écht nodig voor de diensten die we willen leveren?)
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.