Ontwikkeling nieuwe sportsite

Het betreft de bouw van een nieuwe sportsite te Moerbeke. De werken omvatten de heraanleg van 3 voetbalvelden en 4 tennisvelden; om de nodige ruimte te bekomen voor een nieuwe sporthal/tenniszaal en aanhorigheden zoals kleedkamers, cafetaria... Vervolgens ook de heraanleg van de omgeving als sportparkzone met plein, groen, parkeerzone, waterbuffering, bufferzone t.o.v. de buren enz.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Lindenplaats 7
9180 Moerbeke
België
Wat is er gebeurd?
De bouw van de sporthal werd gestart op 16 maart 2020, de opdracht werd opgedeeld in 2 percelen (ruwbouw en afwerking/technieken).
Het energieneutraal gebouw werd ontworpen volgens de hoogst haalbare standaarden inzake isolatie, luchtdichtheid, duurzaam gebruik verlichting... Er wordt gebruik gemaakt van een PVT-systeem op het dak die de bron zijn van een water-water warmtepompsysteem voor verwarming van het gebouw en de productie van warm water in combinatie met een sanitairwarmwaterrecuperatiesysteem.
Het systeem met de ijswaterbuffer werd economisch/technisch niet weerhouden.
Doel is uiteraard om minstens evenveel energie te kunnen opwekken als dat we nodig hebben. Het gebouw is aldus energieneutraal.
Waarom?
1) Vermindering CO2
Voor deze sportsite wordt er resoluut gekozen voor een energieneutraal gebouw zonder fossiele brandstoffen met een minimale ecologische voetafdruk.
2) Materiaalkeuze
Bij de keuze van materialen laten we ons leiden door de NIBE-classificatie om de ecologische voetafdruk verder terug te dringen. Er wordt eveneens rekening gehouden met de strengst mogelijke normering inzake E-peil voor dergelijke sportcomplexen.
3) Mobiliteit
Mobiliteit en toegankelijkheid zijn belangrijke aandachtspunten. Er wordt gewerkt volgens het STOP principe. Stappen, Trappen, Openbaar vervoer krijgen voorkeur op de Personenwagen.
4) Verdichting
Sporters, over de verschillende disciplines heen, samen in één gebouw met één sportcafé samenbrengen.
Het beoogde resultaat
Er voor 83 kWp PV paneel-vermogen voorzien, deels gewoon, deels PVT.
Inzake regenwaterrecuperatie, verdichting, mobiliteit... is alles uitgevoerd zoals oorspronkelijk opgezet.
Het systeem blijkt op heden, naast enkele regeltechnische issues, goed te functioneren. De in-en uitgaande energieverbruiken blijken voldoende inzake rendement en opbrengst.
Wat waren de uitdagingen?
Inzake obstakels blijkt het niet evident om voor dergelijk eenvoudig, maar toch geavanceerd systeem de regeling en afstemming op de gebruikers ervan te realiseren.
De succesfactoren
Energieneutraliteit blijft gelijk door de overgang van ijswaterbuffer naar PVT-systeem. Het PVT-systeem is mogelijk voordeliger met minder randverbruik en vereenvoudigde infrastructuur, aangezien het bestaande dak wordt benut en bijkomend ook panelen worden gekoeld voor verhoogd rendement van de PV-opbrengst.
Tips voor andere gemeenten
Zorg dat het regelsysteem, in een zo vroeg mogelijk stadium van het ontwerp mee is opgenomen, ontworpen en uitgeschreven. Dit verkleint of vermijdt het aantal latere issues tijdens de implementatie.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.