Uitbouw Mobipunten

Dit project breidt de mobipunten uit in verschillende wijken van de gemeente Schoten. Mobipunten zijn fysieke knooppunten voor verschillende vervoerswijzen op buurtniveau. Het doel is om mensen zich te verplaatsen zonder het privé-bezit van een (tweede) wagen. We maken het makkelijker om over te stappen van de ene modus naar de andere. Vandaag kan je de ene modus en morgen weer een andere kiezen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Verbertstraat 3
2900 Schoten
België
Wat is er gebeurd?
Fase 1: actieplan 'gedeelde mobiliteit (incl. uitbouw mobipunten)
In het actieplan ligt de focus op gedeelde mobiliteit en de toekomstige realisatie van Hoppin-punten waar gedeelde mobiliteit een belangrijk aspect van is.
Fase 2: uitbouw dropzones en verhogen aanbod deelvervoermodi
Er werd een raamcontract afgesloten met deelfietsaanbieder Mobit (Sentmel). Vanaf het voorjaar 2019 waren hierdoor doorlopend 100 deelfietsen beschikbaar aan 28 verschillende dropzones (en bushaltes).
Fase 3: opname Hoppin-criteria in ontwerpen wegenwerkdossiers
Sinds begin 2022 is er meer duidelijkheid omtrent de criteria en huisstijlregels voor de realisatie van de Hoppinpunten. Binnen de gemeente werd beslist om de fysieke realisatie te koppelen aan wegenwerkdossiers.
Waarom?
Vooropgestelde doelstellingen:
- Stimuleren combimobiliteit
- Stimuleren gebruik alternatieven individuele wagen: (deel)fiets, deelwagen en openbaar vervoer
- Basisbereikbaarheid verbeteren
- Parkeerdruk in centrum en bij evenementen verminderen
- Elektrisch rijden stimuleren (keuze voor elektrische deelwagens)
Het beoogde resultaat
In een gemeente als Schoten is deelmobiliteit gemeengoed geworden. Maar de omschakeling van het gebruik en bezit van private wagens moet nog in een hogere versnelling komen, aangezien de modal shift een langdurig proces is.
Wat waren de uitdagingen?
Het koppelen van inrichtingswerken aan wegenwerken en het voorzien van de nodige ruimte. Dat is steeds een knelpunt in centrumzones waar de uitbouw van mobipunten het meest wenselijk zijn.
De succesfactoren
Bij het selecteren van dropzone-locaties hebben we gezocht naar centrale plekken die al dienstdeden als vervoersknooppunten. We letten op de aanwezigheid van openbaar vervoer, publieke elektrische laadpunten en/of fiets- en autoparkeerplaatsen. Het gratis gebruik van deelfietsen door gemeentepersoneel zorgde voor meer zichtbaarheid in het straatbeeld.
Tips voor andere gemeenten
Stel beperkingen in voor deelaanbieders en ga met hen in gesprek om duidelijke maar haalbare afspraken te maken. Koppel een verplichte minimale gebruiksfrequentie aan het maximale aantal aanwezige voertuigen. Zorg voor duidelijke markering en afbakening van dropzones. Betrek specifieke doelgroepen die minder bekend zijn met deelvervoer en Mobility as a Service (MaaS) om wantrouwen weg te nemen.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.