Meer gemeentepersoneel op de fiets dankzij kwalitatieve huurfietsen

Door aan de personeelsleden via leasing een kwalitatief goed onderhouden fiets ter beschikking te stellen, inclusief onderhoud, pechverhelping en verzekering, beidt de gemeente Zemst hen op laagdrempelige wijze een duurzaam mobiliteitsalternatief aan. Met deze maatregel streefde de gemeente naar minstens een verdubbeling van het aantal regelmatige fietsers.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
De Griet 1
1980 Zemst
België
Wat is er gebeurd?
De fiets kan behalve voor woonwerkverkeer, ook voor dienstverplaatsingen en privé-verplaatsingen worden gebruikt. Er werd door het bestuur aan de deelnemers gevraagd om minstens één op de vier woonwerkritten per fiets te doen. In de praktijk werd vastgesteld dat de deelnemers aan het leasefietsenproject gemiddeld drie op de vier dagen, verspreid over het jaar, voor de fiets kiezen.
De keuze in het oorspronkelijke project bleef beperkt tot één type stadfiets, één type elektrische fiets en één type speedbike.
Sinds 2022 kunnen personeelsleden, net als in de privé, hun bruto eindejaartoelage omzetten in voordelen voor bevordering van fietsmobiliteit. De gemeente is toen overgestapt naar een type fietsleaseplan, met een meer uitgebreid aanbod aan fietsen.
Waarom?
Lokale besturen kunnen een belangrijke voorbeeldrol spelen in de transitie naar een meer duurzame mobiliteit. In 2018 nam slechts 36 % van de 400 personeelsleden van de gemeente Zemst regelmatig de fiets voor de woonwerkritten. Een fietstest uitgevoerd in april 2018 in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant leerde ons dat het aanbieden van kwalitatieve elektrische fietsen een belangrijke stimulans kon zijn om meer personeel op de fiets te krijgen.
Als grootste werkgever in Zemst kan het lokaal bestuur op die manier wegen op een aantal milieudomeinen: minder auto’s, lagere parkeerdruk en dus efficiënter grondgebruik, lagere uitstoot van CO2 en fijn stof. Fietsende werknemers zijn – zo blijkt uit de literatuur – ook gelukkige en gezonde werknemers.
Het beoogde resultaat
Er werden uiteindelijk 104 leasecontracten opgestart, in plaats van de ingeschatte 140. Wie zelf al over een goede fiets beschikte, zag er niet de meerwaarde van in om nog een fiets bij te leasen. Algemeen kunnen we concluderen dat het leaseproject een duidelijk meetbaar succes is.
Wat waren de uitdagingen?
Een huurfietspolicy werd uitgewerkt in samenwerking met SD Worx. Die begeleiding was nodig, gezien er in 2018 nog weinig ervaring was met fietsleasing bij lokale besturen en de gemeente dus met heel wat vragen zat over arbeidsrecht, het sociaal zekerheidsrecht en het fiscaal recht.
Het houden van regelmatige fietscampagnes, louter ter sensibilisatie, heeft nauwelijks meetbaar effect.
De succesfactoren
Omdat zien fietsen, blijkbaar doet fietsen, merkten we dat ook personeelsleden die niet voor de leaseformule kozen, toch ook vaker de auto thuis lieten staan.
Tips voor andere gemeenten
Gezien het voor lokale besturen nu wel mogelijk is om brutoloon in te leveren in ruil voor een leasefiets, is een bijkomende financiële bijdrage door de werkgever dan niet meer noodzakelijk. Wel blijft het belangrijk om als werkgever de nodige flankerende maatregelen te voorzien, zoals een veilige en comfortabele fietsenstalling en een standaard fietsvergoeding.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.