Voedselverspilling terugdringen in de zorg

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
50.000 - 250.000 euro
foto in een grootkeuken

In elke grootkeuken, OCMW, zorginstelling of ziekenhuis dat kookt of voeding verdeelt, gaat nogal wat voedsel verloren. Hoe dat kan voorkomen worden, werd in Brugge onderzocht met steun van OVAM. De stad en het Brugs Food Lab willen met dit project

  • Bewustmaking creëren bij een breed publiek
  • Kosten besparen voor deze instellingen
  • Uitstoot van broeikasgassen (gelinkt aan het gederfde voedsel) beperken

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Lokaal bestuur Brugge
Adres

Burg 12
8000 Brugge
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

vanaf september 2017 gingen nulmetingen door. Eerste metingen toonden dat er een voedselverlies is van ong. 25-40%, afhankelijk van instelling en stap in proces.

Tijdens de innovatieworkshop (november 2017) volgens methode Food Waste Challenge (ontwikkeld door Foodwin) zochten de zorginstellingen samen met experts , stakeholders, Food Lab naar oplossingen voor deze uitdaging.

Deze oplossingen werden uitgetest, verfijnd en geëvalueerd. Elke zorginstelling kreeg hiervoor een aanpak op maat. Op basis van dit testtraject stelde elke zorginstelling een implementatieplan op waarop opnieuw een meting volgt. 

Waarom?

Food Lab Brugge stelde in het kader van het Europees project ‘Food Smart Cities for Development’ een strategie op rond duurzame voeding: de Food Guidelines. Brugge onderstreepte haar ambitie hierrond bij het ondertekenen van het Urban Food Policy Pact (Milaan, oktober 2015). Een van de strategische prioriteiten onder voedselverlies was de volgende: ‘Reductie van voedseloverschotten bij publieke organisaties’. Stad Brugge spitst de actie rond voedselverlies toe op de sector zorginstellingen, gezien er ook vraag hiertoe was van bv de Brugse ziekenhuizen.

Het beoogde resultaat

Gemiddeld werd er ong. 287 gr voedselverlies gemeten bij de warme maaltijden, als we dit extrapoleren naar alle Brugse zorginstellingen komt dit neer op ong min. 318 ton per jaar voedsel verloren (bij de warme maaltijden). (wat overeenkomt met ongeveer 1017 ton CO2 uitstoot).
Maar positief is dat het mogelijk is om dit voedselverlies te reduceren (tot 43% bij een van de deelnemers)!

Wat waren de uitdagingen?

  • Voedselverlies in zorg is een complex en dienstoverschrijdend probleem.
  • Uitdagingen rond voedselverlies zijn verbonden met de specifieke eigenheid van een instelling.
  • Sommige instellingen werken met een externe cateraar, anderen met een eigen keuken. Oplossingen zijn dus niet altijd zomaar te kopiëren

De succesfactoren

  • Participatieve aanpak
  • Detailmetingen volgens methode Soethoudt en Snels (Univ. Wageningen)
  • Zorginstellingen meten zelf
  • Intensieve begeleiding, workshops

Tips voor andere gemeenten

Er werd een handleiding opgemaakt, die je terugvindt via deze link: Duurzame voedselstrategie | Stad Brugge(opent nieuw venster)

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op