Verhogen energie-efficiëntie gemeentehuis

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
250.000 - 500.000 euro
Gemeentehuis Hooglede

Het project omvat de aanpak van de HVAC en relighting van het monumentale deel van het gemeentehuis en het recenter (2011) in gebruik genomen administratief centrum van Hooglede.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Hooglede
Adres

Marktplaats 1
8830 Hooglede
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies
Via derdebetalersprincipe

Wat is er gebeurd?

  • Nieuwe ramen worden geplaatst in het oude gedeelte
  • Elektrische verwarmingsconvectoren werden verwijderd en vervangen door een gaswandketel (via lage temperatuurverwarming). Er werd ook een ventilatie-unit (systeem D) geplaatst met in elk lokaal een afzuiging en inblaas van verse lucht. In de ventilatie zit ook een luchtgroep om de gemeenteraadszaal te verwarmen.
  • In het nieuw gedeelte zijn de klimaatplafonds en convectoren nu gebruikt voor zowel verwarming als verkoeling
  • De aanwezige ventilo convectoren zijn voorzien van kleine ventilatoren die voor een betere verdeling van de warmte zorgt. Tevens werd het klimaatplafond ingeschakeld worden voor verwarming.
  • Relighting in nieuw administratief centrum
  • Aanpassing zodat de warmtepomp die op het dak staat recto verso kan werken (koelen en verwarmen)

Waarom?

Deze ingrepen gebeuren naar aanleiding van de integratie van OCMW-diensten in de werking van het gemeentehuis. Hierdoor zal de personeelsbezetting in de huidige gebouwen sterk verhogen (van 15 tot 28 personen). Hiervoor moest er ook een herindeling van de bureelruimtes gebeuren.

Het beoogde resultaat

Door de verschillende aspecten van het project waarbij zowel bouwkundige als technische aanpassingen moesten gebeuren op vlak van verschillende disciplines is de duur van het project wat langer uitgelopen dan oorspronkelijk voorzien. Finaal is er een algemene tevredenheid over de uitgevoerde werken en wordt door het personeel die ondertussen in de nieuwe burelen werken een beter comfort ervaren.

Wat waren de uitdagingen?

Uiteindelijk werd gekozen voor gas ipv een warmtepomp. Het historische deel van het gebouw bleek niet voldoende geïsoleerd om op lage temperatuur te verwarmen. De gasketel zorgt dat de lokalen nu wel op te warmen zijn (vroeger via elektrische accumulatoren). Op een deel van de nieuwbouw liggen PV-panelen, maar de capaciteit is niet voldoende om via 100% groene stroom en warmtepompen te verwarmen. 

De succesfactoren

Het project heeft ook een positief effect in verband met erfgoed (de historische waarde van het gebouw komt niet in het gedrang), op het welzijn van het personeel (het comfort wordt verbeterd, oa door ventilatie – D-systeem) en op vlak van sensibilisering (het project wordt gecommuniceerd naar de burgers van Hooglede en zij zijn uitgenodigd geweest om de realisatie te komen bezichtigen).

Tips voor andere gemeenten

De planning zeer goed in de gaten houden van de aannemers. Oorspronkelijke ambities van verwarming via warmtepompen bleken te duur waardoor  een conventionele techniek  werd gekozen. Budgettair zijn er dus ook beperkingen die kunnen leiden tot bepaalde (minder interessante) keuzes. 

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op