Collectieve wijkrenovatie Kolderbos

In het kader van ‘Genk isoleert samen’ (opvolger van ‘Genk isoleert’) was het Kolderbos het pilootproject. Hiermee moedigt de stad het isoleren en renoveren van huizen aan en ondersteunt hun inwoners met dit te doen. Maar liefst 59 gezinnen uit het Kolderbos deden hieraan mee.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Kolderbos
3600 Genk
België
Wat is er gebeurd?
In december 2014 hielden we een infosessie voor bewoners. In de winter van 2015 deden we straatbabbels. Dit was een initiatief om bewoners te overtuigen hun huis te renoveren. We verlaagden hierdoor de drempel en bovendien zijn mensen in de winter meer geneigd om na te denken over energie. Begin 2016 deden we een laatste campagnegolf zodat de late beslissers zich nog altijd konden aansluiten. Er deden uiteindelijk 59 gezinnen van de 265 mee in het project, dit is 22%. Er werden vooral spouwmuurisolaties uitgevoerd.
Nadien begon de stad met een volgend collectief renovatieproject in de Boxbergheide.
Waarom?
In 2012 lanceerde de stad Genk de campagne ‘Genk isoleert’. In deze ontzorgingscampagne, uitgevoerd door medewerkers van Stebo, kunnen Genkenaren gratis advies en begeleiding aan huis krijgen bij het isoleren (en renoveren) van hun dak of zoldervloer. Onder de titel ‘Genk isoleert samen’ wordt dit project voortgezet, waarbij Stebo en de stad Genk collectieve wijkrenovaties begeleiden en uitvoeren.
Het beoogde resultaat
Er namen 59 gezinnen van de 265 deel, dit is 22% en dus een groot succes. 51 bewoners lieten de spouw isoleren, 25 isoleerden of renoveerden hun dak, 7 eigenaars lieten het buitenschrijnwerk en glas vervangen en 5 gezinnen kozen voor een nieuwe verwarmingsketel. Gemiddeld werd per gezin 4576 euro geïnvesteerd, dit is een eerder laag bedrag, door het hoge aantal spouwmuurisolaties.
Wat waren de uitdagingen?
Het eerder beperkte beschikbaar vermogen om uit te geven aan renovatie en energiebesparing. De eigenaars in de wijk Kolderbos hebben destijds hun woning van de sociale woonmaatschappij kunnen kopen.
De succesfactoren
Er waren in de wijk slechts 4 verschillende types woningen. Dit maakt het technische werk erg gemakkelijk (uitschrijven offertes, …) en heeft zeker gezorgd voor een lagere kostprijs van de collectieve werken. Het was ook belangrijk voor het succes dat er sterke sociale cohesie was en dat de wijkwerking goed uitgebouwd was.
Tips voor andere gemeenten
- Zorg voor een goede en doorlopende communicatiecampagne, bijvoorbeeld via de wijkwerking.
- Geef late beslissers ook nog de mogelijkheid om mee in te stappen.
- Blijf tijdens het hele project goed communiceren met alle betrokken partners.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.