gemeentehuis op groen gas

Status
Lopend
Startdatum
Budget
5.000 - 10.000 euro

Op 1 april 2019 werd het gemeentehuis van Merksplas het eerste gebouw in België dat uitsluitend op groen gas verwarmd wordt.  

Algemene gegevens

Adres

Markt 1 Merksplas
België

Wat is er gebeurd?

Het groen gas is afkomstig van de vergistingscentrale van IOK Afvalbeheer in Merksplas. Daar wordt het gft-afval van zo’n 500.000 Kempenaars verwerkt tot biogas. Daarna wordt een deel daarvan opgeschoond tot biomethaan om het opnieuw te kunnen injecteren in het gasnetwerk. De gemeentelijke energieleverancier Ebem levert dit naar gebruikers, waaronder het gemeentebestuur. 

Waarom?

De ambitie is om een klimaatvriendelijke gemeente te worden. Om de klimaatdoelstellingen, afgesproken in de burgemeestersconvenant, te behalen, zijn tal van maatregelen nodig. Eén daarvan is de optimalisatie van de verwarming van het gemeentelijk patrimonium via aankoop groen gas en optimalisatie verwarmingsketels.

Het beoogde resultaat

Het gemeentehuis wordt sindsdien klimaatneutraal verwarmd. 

De oplossing is voor de gemeente kostenneutraal. Aangezien EBEM een 100% gemeentelijk bedrijf is, is er voor gekozen om bij de aanrekening aan de gemeente de koers van het traditionele aardgas te volgen. In het begin was het groen gas veel duurder, daarna goedkoper en nu (zomer 2023) zit het ongeveer op dezelfde prijs. 
 

Wat waren de uitdagingen?

De beschikbaarheid van groen gas is heel beperkt. 
Bij de start was een contract voor groen gas ongeveer dubbel zo duur als aardgas.
Bij gelijkaardige projecten zal steeds de keuze gemaakt moeten worden om het biogas op te waarderen naar biomethaan en te injecteren in het bestaande aardgasnet of het biogas te gebruiken in een WKK om elektriciteit en warmte op te wekken.

De succesfactoren

Deze verwezenlijking is mogelijk dankzij de samenwerking tussen de gemeente, de afvalintercommunale, IOK, en dede eigen gemeentelijke energieleverancier, EBEM. De verwarming van het gemeentehuis maakt deel uit van een veel groter project rond het gft-afval in de Kempen. Om dit tot een goed einde te brengen, waren Vlaamse en Europese subsidies onontbeerlijk.

Tips voor andere gemeenten

De omslag naar een klimaatvriendelijke gemeente zal op heel veel verschillende manieren moeten gebeuren. In ons geval was de aanwezigheid van het gft-afval en het beschikken over een eigen energiebedrijf doorslaggevend om voor dit project te kiezen. Afhankelijk van ligging, aanwezigheid van industrie, restwarmte, … zal iedere gemeente andere keuzes maken.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op